דרמה בבית הלבן: ביידן שוקל להמיר את עונשם של הנידונים לעונש מוות
נשיא ארה"ב עשוי להכריז על ההחלטה עד חג המולד; טראמפ צפוי להתנגד למהלך ההיסטורי

הנשיא ג'ו ביידן שוקל להמיר את גזרי הדין של רוב, אם לא כל, 40 האסירים הנמצאים בתא המוות הפדרלי למאסר עולם ללא אפשרות שחרור, כך על פי גורמים המעורים בפרטים. מהלך זה עשוי למנוע מהנשיא הנבחר דונלד טראמפ לחדש את קצב ההוצאות להורג המהיר שאפיין את כהונתו הראשונה.

קואליציה רחבה של קבוצות דתיות וארגוני זכויות אזרח לוחצת על ביידן לנקוט בצעד זה, והמאמץ צבר תאוצה בתחילת החודש לאחר שהאפיפיור פרנציסקוס התפלל בנאומו השבועי להמרת עונשם של האסירים המורשעים למוות באמריקה. ביידן, קתולי אדוק, שוחח עם האפיפיור ביום חמישי ועתיד להיפגש עמו בוותיקן בחודש הבא.

 

במהלך קמפיין 2020, ביידן הציב את ביטול עונש המוות הפדרלי כאחת מהבטחות הבחירות שלו, ובמהלך כהונתו לא בוצעו הוצאות להורג

 

על פי הגורמים, התובע הכללי מריק גרלנד, האחראי על בתי הכלא הפדרליים, המליץ לביידן להמיר את כל גזרי הדין למעט מספר מקרים של טרור ופשעי שנאה. בין החריגים האפשריים: ג'והר צרנייב, שהורשע בפיגוע במרתון בוסטון ב-2013; רוברט באוורס, שהרג 11 אנשים בהתקפה על בית הכנסת "עץ החיים" בפיטסבורג ב-2018; ודילן רוף, שרצח תשעה מתפללים בכנסייה בצ'רלסטון ב-2015.

מנהיג המיעוט הרפובליקני בסנאט, מיץ' מקונל, תקף בחריפות את האפשרות של המרת העונשים. "זה יהיה אות לכך שפוליטיקה פרוגרסיבית חשובה לנשיא יותר מחיי האנשים שנרצחו על ידי הרוצחים האלה," אמר בנאום במליאה. "זה יסמן שהגינוי החברתי החריף ביותר נגד גזענות ואנטישמיות חייב לפנות את מקומו למלמולים משפטיים," הוסיף, בהתייחסו למניעים של אסירים כמו באוורס ורוף.

במהלך קמפיין 2020, ביידן הציב את ביטול עונש המוות הפדרלי כאחת מהבטחות הבחירות שלו, ובמהלך כהונתו לא בוצעו הוצאות להורג. ביולי 2021, גרלנד הכריז על הקפאת ההוצאות להורג כדי לבחון מחדש את המדיניות והנהלים, במיוחד אלה שהואצו בתקופת טראמפ.

זאת בניגוד בולט לתמיכתו הנלהבת של טראמפ בעונש מוות, הן במסע הבחירות והן בתפקיד. תחת התובע הכללי ויליאם בר, משרד המשפטים של טראמפ הפעיל מחדש את תא ההוצאה להורג בטר הוט, אינדיאנה, ערער לבית המשפט העליון כדי להתגבר על ערעורי הרגע האחרון של האסירים, והוציא להורג 13 גברים ונשים, כשההוצאה להורג האחרונה בוצעה ימים ספורים לפני כניסת ביידן לתפקיד בינואר 2021.

הרב שרון רישר, שאמה אתל לאנס הייתה בין קורבנות הירי בכנסיית צ'רלסטון, היא בין המובילות את הקריאה לביטול עונש המוות. "עונש המוות אינו עוזר לבני משפחות הקורבנות. הוא לא נותן לנו שום תחושה של צדק כשאדם מוצא להורג," אמרה רישר, המשמשת כיו"ר ארגון "פעולה נגד עונש מוות".

מכתבים פתוחים נחתמו על ידי מנהלי חברות, שופטים פדרליים לשעבר, גורמי אכיפת חוק ובני משפחה של קורבנות רצח, לצד עשרות ארגוני זכויות אדם המתנגדים זמן רב לעונש מוות, כמו האיגוד האמריקאי לזכויות האזרח (ACLU) והקרן המשפטית וחינוכית של ה-NAACP.

החלטת הנשיא צפויה להתקבל עד חג המולד, על פי חלק מהגורמים. השאלה המרכזית היא האם הנשיא צריך להעניק חנינה גורפת לכל הנידונים למוות, או להשאיר את גזר הדין על כנו במקרים המזוויעים ביותר.

YOU MIGHT ALSO LIKE