הסרט 'מריה' בכיכובה של נועה כהן מעורר ביקורות זועמות - מצד פרו-פלסטינים ונוצרים שמרנים
נטפליקס שחררה לפני כשבוע את הסרט על אמו של ישו בכיכובם של ישראלים רבים, וגם אנתוני הופקינס - אך רבים זועמים על "מחיקת המורשת הפלסטינית"

הסרט החדש של נטפליקס Mary מעורר תגובות זועמות מאז שיצא ב-6 בדצמבר 2024. הסרט, בבימויו של די.ג'יי. קרוסו, חוקר את חייה של מרים, אמו של ישו, מילדותה ועד תפקידה המכריע בהיסטוריה המקראית.

עם זאת, הליהוק של השחקנית הישראלית נועה כהן לתפקיד הראשי עורר ביקורת חריפה הן מצד תומכי פלסטין והן מצד קבוצות נוצריות שמרניות. המבקרים טוענים שליהוק שחקנית ישראלית בתקופה של מתיחות מוגברת במזרח התיכון הוא חסר רגישות פוליטית ומנציח נרטיב המתעלם מהזהות וההיסטוריה הפלסטינית.

ולא מדובר רק בכהן, שכן הקאסט מלא בישראלים נוספים - עידו טאקו, אורי פפר, הילה וידור ומילי אביטל, שמשחקים לצד גדול כוכבי הקולנוע אנתוני הופקינס.

הסרט 'מריה' מעורר תגובות נגדיות בשל זהות השחקנים הישראלים

המחלוקת סביב הסרט 'מריה' מתמקדת במספר סוגיות מרכזיות. פעילים פרו-פלסטינים הביעו זעם על בחירתה של כהן, בטענה שהיא מזהה את מריה עם זהות ישראלית מודרנית תוך התעלמות מההקשר ההיסטורי המורכב של האזור. משתמשים רבים ברשתות החברתיות הביעו את מורת רוחם, עם תגובות המדגישות את המחיקה של ה'מורשת' הפלסטינית. משתמש אחד העיר כי "ישו, מריה וכל אחד בהצגה הזו צריכים להיות פלסטינים", מדגיש את הצורך בייצוג אותנטי בסיפור.

מנגד, נוצרים שמרנים מתחו ביקורת על הסרט בשל אי-דיוקים היסטוריים וחירויות יצירתיות שנלקחו עם הנרטיבים המקראיים. סצנות ספציפיות הועמדו בספק, כמו זו המתארת את אי-הוודאות של יוסף לגבי מתן השם ישו, המנוגדת לתיאורים המקראיים הנוצריים המסורתיים. בנוסף, חלק מהצופים מצאו את תיאור מערכת היחסים בין מריה ליוסף רגשני מדי ולא עקבי עם התורות הדתיות. ביקורות אלו משקפות דאגה רחבה יותר בקרב קהלים שמרניים לגבי נאמנות הסרט לכתבי הקודש.

למרות התגובות השליליות, הבמאי האמריקאי די.ג'יי. קרוסו הגן על בחירות הליהוק שלו, וציין שאותנטיות הייתה שיקול מכריע בבחירת שחקנים מישראל לגילום דמויות היסטוריות אלה. הוא הדגיש את כוונתו להציג גרסה אנושית ומזדהה של מריה, תוך הכרה במאבקיה הרגשיים וחוזקה הפנימי. קרוסו ציין כי שאף ליצור סרט שיהדהד אצל קהלים צעירים תוך שמירה על כבוד משמעותה של הדמות.

בתגובה למחלוקת, נועה כהן הביעה את רצונה לגלם את מריה כאישה צעירה המתמודדת עם אחריות עצומה ופחד. היא ציינה שהסרט מבקש להעביר את השינוי והמסע הרגשי של מריה במקום להיצמד בקפדנות לנרטיבים המסורתיים.

שחרור הסרט עורר שיחה רחבה יותר על ייצוג במדיה ועל האופן שבו דמויות היסטוריות מוצגות בימים המודרנים. מבקרים טוענים שהחלטות ליהוק צריכות לשקף את המציאות התרבותית וההיסטורית של הדמויות המוצגות, במיוחד בסיפורים המעוגנים בהקשרים דתיים משמעותיים.

בעוד הדיונים ממשיכים ברשת, צופים רבים קראו להחרמת 'מריה', תוך ציון חששות לגבי בחירות הליהוק שלו והיעדר, לדבריהם, רגישות נתפס לסכסוכים גיאופוליטיים מתמשכים.

YOU MIGHT ALSO LIKE