שופט קבע: הטרוריסט מאחורי פיגועי 11 בספטמבר - לא יוצא להורג
ההוראה של מזכיר ההגנה לויד אוסטין לבטל את הסכמי הטיעון עם ח'אלד שייח מוחמד ושניים נוספים, בוטלה על ידי שופט צבאי

בהחלטה תקדימית, שופט צבאי אמריקאי החזיר את עסקאות הטיעון של ח'אלד שייח מוחמד ושני נאשמים נוספים המואשמים בתכנון פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר 2001.

השופט מתיו מקול מחיל האוויר קבע כי למזכיר ההגנה לויד אוסטין לא הייתה סמכות לבטל את הסכמי הטיעון, אשר עשויים כעת לאפשר לנאשמים להודות באשמה בתמורה להימנעות מעונש מוות, על פי גורם ממשלתי שלא נחשף בשמו.

הצו טרם פורסם באופן פומבי, והחלטתו של מקול עשויה עדיין לעמוד בפני אתגרים נוספים.

ח'אלד שייח מוחמד הוא אחד המוחות מאחורי הפיגוע הקשה בהיסטוריה

ניסיון הביטול של שר ההגנה

עסקאות הטיעון, שאושרו על ידי בכירים בוועדה הצבאית בגואנטנמו ביי, נחתמו במקור בין התובעים הממשלתיים לעורכי ההגנה, והצילו את מוחמד, ואליד בן עטאש ומוסטפה אל-חוסאווי מאפשרות לעונש מוות.

עם זאת, לאחר חשיפת ההסכמים בקיץ האחרון, אוסטין הוציא במהירות הוראה לבטל אותם, בטענה שהחלטות משמעותיות כאלה בתיקים הקשורים לעונש מוות צריכות להיות בתחום סמכותו. מהלכו של אוסטין עורר ביקורת נוקבת מצד מחוקקים והעלה שאלות לגבי גבולות כוחו של שר ההגנה.

פסיקתו של מקול מאתגרת את התערבותו של אוסטין, וטוענת כי עיתוי הוראתו - שהגיעה לאחר אישור העסקאות - היה "קטלני".

על פי דיווח של Lawdragon, מקול טען כי מתן לגיטימציה להוראות של אוסטין, הייתה למעשה מעניקה לשרי ההגנה "כוח וטו מוחלט" על החלטות בית המשפט בגואנטנמו, ופוגעת בעצמאות השיפוטית.

הדרך הארוכה לצדק

תיק ה-11 בספטמבר נתקל בשנים של עיכובים ואתגרים משפטיים, כולל מחלוקות לגבי קבילות הודאות שהושגו במהלך שנות המעצר של הנאשמים ועינויים לכאורה על ידי ה-CIA.

פסיקתו של מקול מסמנת צעד משמעותי קדימה בתביעה שסבלה מדיונים מקדמיים ממושכים, הסתבכויות משפטיות ותסכול גובר מצד משפחות הקורבנות והציבור כאחד.

בעוד שחלק מבני משפחות קורבנות ה-11 בספטמבר ממשיכים לדרוש משפט עם עונש מוות, מומחים משפטיים מציעים כי גם אם התיקים יגיעו למשפט, בית המשפט לערעורים של מחוז קולומביה יסקור כנראה היבטים של כל פסק דין בערעור.

זה עשוי לכלול סוגיות כמו השמדת סרטי החקירות של ה-CIA והאם חקירות ה-FBI של "הצוות הנקי" - שנערכו ללא עינויים - נשארות קבילות משפטית למרות מעורבות ה-CIA הקודמת.

YOU MIGHT ALSO LIKE