הנשיא ביידן ציין השבוע כי אמריקה חווה 'רנסנס' בסקטור הייצור. עם זאת, מדדים כלכליים מראים שהייצור בארה"ב נכנס דווקא לעידן אפל כשגם נתוני מכירות הבתים לא מזהירות במיוחד.
הכלכלן פיטר שיף מסביר בפודקאסט האחרון שלו כי: "הייצור הוא אסון מוחלט. למעשה, קיבלנו את מדד הייצור של הבנק הפדרלי של פילדפליה בהמשך השבוע. הוא היה אמור להיות -6.7. ויצא -1.6. ובחודש הקודם תוקן ל-12.8".
בפועל, שיף מתכוון לאינדקס הייצור שעוקב אחר שינויים בפעילות העסקית כמו 'כמה אנשים מתקבלים לעבודה', 'שיעור ההזמנות החדשות', ו'המחירים שעסקים משלמים ומקבלים עבור סחורות'.
קריאה שלילית במדד מצביעה על התכווצות הפעולה הכלכלית.
גם קריאות המדד של ינואר היו שליליות: למעשה, מדובר בחודש החמישי ברציפות שבו המדד הזה שלילי. אבל שימו לב לנתון הבא - המדד הזה היה שלילי במשך 18 מתוך 20 החודשים האחרונים!.
מדובר בלא פחות מאשר מיתון מסיבי בייצור.
אגב, גם מדד הייצור של ניו יורק צלל ל-43.7 בינואר 2024. מדובר בנתון הגרוע ביותר מאז הקורונה.
גם המצב בשוק הדיור נראה קודר. למרות ירידה בשיעורי המשכנתא, מכירות הבתים עדיין בירידיה. והבתים אינם נמכרים כי אנשים (ובנקים) לא יכולים להרשות לעצמם את המשכנתאות הנמכרות בריבית גבוהה.
"האנשים שרוצים לקנות לא יכולים להרשות לעצמם כי הם לא יכולים לקבל את שיעורי המשכנתא הנמוכים. למרות ששיעורי המשכנתא ירדו, הם עדיין לא נמוכים מספיק כדי שאנשים יוכלו לעמוד במחירים שבעלי הדירות הקיימים רוצים", לפי שיף.
יחד עם זאת, גם הבתים הקיימים אינם נמכרים משום שלאנשים שמתגוררים בהם יש משכנתאות נמוכות, מה שנוטל מהם את המוטיבציה למכור.
מה שבטוח, ככל שהתנאים הכלכליים מחמירים, אנשים יצטרכו לחפש אמצעים אחרים כדי להסתדר עם המשכנתא.
חלק אף ישכירו את בתיהם כדי שיוכלו להיאחז במשכנתא הקיימת.
מדובר בסימן לכלכלה שאיננה במצב טוב.
ויש הטוענים כי זה הולך להיות הרבה יותר גרוע.