דו"ח חדש של Redfin חשף כי השמועות האחרונות על החרפת משבר הדיור בר-ההשגה התבררו כמדויקות.
הדו"ח הראה כי מספר עסקאות הנדל"ן למגורים שנתבטלו באוגוסט זינק לרמה הגבוהה ביותר מזה שנה. זאת בשל שילוב של ריבית משכנתא קבועה ל-30 שנה שמעל 7% ועליית מחירי הדירות שגרמה ל"זעזוע בקרב רוכשי הדירות".
באוגוסט, כ-60 אלף חוזים לרכישת בתים 'נפלו' ברחבי המדינה.
"ראיתי יותר רוכשי דירות מבטלים עסקאות בחצי השנה האחרונה מאשר ראיתי בכל שלב במהלך 24 שנות עבודתי בנדל"ן. הם מקבלים רגליים קרות", אמר ג'יימי מור, סוכן נדל"ן מנבדה.
לדברי מור, "קונים מקבלים הלם כשהם רואים את התעריף הגבוה על הנייר לצד הוצאות נוספות על תחזוקה, תיקונים ועלויות סגירה".
"רבים מהם מעדיפים לסגת, גם אם זה אומר לאבד את דמי הרצינות. הרבה מוכרים גם מוכנים לתת לקונים לחמוק כי הם לא רוצים לוותר על בקשות תיקונים".
הסיבה לקריסה פשוטה: כשמחיר הדיור בר ההשגה הוא הנמוך ביותר בהיסטוריה או קרוב אליו, תשלום המשכנתא החודשי הממוצע זינק ל-2,322 דולר, יותר מכפול מהרמות שלפני הקורונה - וזאת כשהאינפלציה מעלה מחירים, והבית החציוני (נכון לאוגוסט) עולה ב-3% לעומת השנה הקודמת ומגיע ל-420,846 דולר.
במילים אחרות: סופה מושלמת.
בינתיים, ראש מחלקת המחקר ב-Redfin Economics, צ'ן ז'או, לא צופה שמשבר הנגישות ידעך בקרוב:
"מחירי הדירות צפויים להישאר גבוהים בעתיד הנראה לעין. לפדרל ריזרב יש עוד עבודה לעשות במלחמתו באינפלציה, מה שאומר שריבית המשכנתאות לא צפויה לרדת בקרוב. כל עוד הריביות יישארו גבוהות, בעלי בתים לא ימהרו למכור. והמחסור הזה בדירות למכירה ישאיר את המחירים גבוהים, כי זה אומר שהקונים מחפשים היצע מוגבל של בתים".
ז'או הזהיר כי השיעורים הגבוהים "אזקו" בעלי בתים לבתיהם, ולדבריו, "זה אומר שרבים מהמוכרים של היום מוציאים את בתיהם לשוק כי הם חייבים, במקרים מסוימים בגלל גירושין, מקרי חירום משפחתיים, או מדיניות חזרה למשרד". הגידול בהסכמים לרכישת דירות שבוטלו מאותת כי משבר הכדאיות מכביד על הביקושים. זה ישמש כאפקט מצנן על עלויות המחייה, וזה בדיוק מה שהפד רוצה.