הפדרציה הבינלאומית לכדורגל (פיפ"א) אישרה כי ממלכת ערב הסעודית תארח את מונדיאל 2034, ועוררה את זעמם של פעילי זכויות אדם שגינו את "שטיפת הספורט" שעושה המדינה כדי לשפר את המוניטין שלה למרות ההתעללות באזרחיה.
על פי הדיווחים, ערב הסעודית הייתה המדינה היחידה שהגישה הצעה לאירוח טורניר הגברים ב-2034.
בעוד שחלק מהדיווחים הצביעו על כך שאוסטרליה, שאירחה לאחרונה את מונדיאל הנשים, תתמודד מול ערב הסעודית, המדינה הדרומית אישרה השבוע כי לא תבקש לארח את הטורניר.
על פי אתר החדשות הסעודי אל-ערביה, המועד האחרון להגשת הצעות אירוח חדשות חלף ב-31 באוקטובר, מה שהותיר את סעודיה כאופציה היחידה.
"שתי המהדורות הבאות של המונדיאל אמורות להתקיים באפריקה (מרוקו) ובאירופה (פורטוגל וספרד) - עם שלושה משחקים חגיגיים בדרום אמריקה (ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי) - בשנת 2030 ובאסיה (ערב הסעודית) בשנת 2034", הודיע נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו ביום שלישי.
"שלוש מהדורות, חמש יבשות ועשר מדינות המעורבות בקיום משחקים בטורניר - זה הופך את הכדורגל לגלובלי באמת!"
"תהליכי המכרז אושרו באמצעות מועצת פיפ"א - שבה מיוצגות כל שש הקונפדרציות - לאחר דיאלוג בונה והתייעצות נרחבת", נכתב בהודעתו של אינפנטינו, שהכריז כי האיטרציות הבאות של הטורניר, כולל האירוע המתוכנן בערב הסעודית, יהיו "חלון הראווה המושלם למסר של אחדות והכללה".
סעודיה תהיה המדינה המזרח תיכונית השנייה, אחרי קטאר, שתקיים את הטורניר. מונדיאל קטאר 2022 עורר זעם בינלאומי כאשר קטאר – תיאוקרטיה איסלאמיסטית, כמו סעודיה – הפגינה רקורד גרוע של הפרות זכויות אדם נגד נשים, קבוצות דתיות לא מוסלמיות והומואים ולסביות..
המתקנים ששימשו למונדיאל בקטאר נבנו בעיקר באמצעות עבדוות ולפחות 500 בני אדם מתו בתנאים מחפירים במהלך הכנת הטורניר.
סעודיה מדכאת באופן דומה דתות לא מוסלמיות, מנצלת מהגרי עבודה ודנה למוות כל מי שנמצא אשם מבחינה חוקית ב"הומוסקסואליות".
"זו דוגמה מובהקת וטהורה לשטיפת ספורט", אמר השבוע ג'ולס בויקוף, פרופסור המתמחה בצומת שבין פוליטיקה לספורט באוניברסיטת פסיפיק באורגון, ל"טיים" על ההצעה של ערב הסעודית לארח את המונדיאל.
"זה מלבה את הלאומנות מבית, מסיט את תשומת הלב מבעיות זכויות אדם, ומנסה לזכות ביוקרה לאומית".
זמן קצר לפני שאינפנטינו אישר את אירוח ערב הסעודית, גינה ארגון Human Rights Watch את פיפ"א על כך שאפילו השתעשעה באפשרות זו.
"עם כ-13.4 מיליון מהגרי עבודה בערב הסעודית, הגנות בלתי מספקות מפני עבודה וחום, היעדר איגודים, היעדר פקחי זכויות אדם עצמאיים וללא חופש עיתונות, יש כל סיבה לחשוש לחייהם של אלה שיבנו וישרתו אצטדיונים, רשתות תחבורה, בתי מלון, ותשתיות אירוח אחרות בערב הסעודית", אמרה מנהלת היוזמות העולמיות בארגון Human Rights Watch, מינקי וורדן.
"האפשרות שפיפ"א תעניק לסעודיה את גביע העולם ב-2034 למרות הרקורד המחריד שלה בתחום זכויות האדם והדלת הסגורה לכל פיקוח חושפת את מחויבותה של פיפ"א לזכויות אדם, כהונאה"., הוסיפה.
פיפ"א התייצבה לצד קטאר למרות שנים של גינויים בנושאי זכויות אדם – בנוסף להאשמות על אפליית ישראלים, מקרי מוות מסתוריים של עיתונאים וטענות על הפרות חמורות של זכויות אדם על ידי משטרת קטאר.
בן סלמאן הפך את הפיכת סעודיה למעצמת ספורט לאבן פינה בתוכנית "חזון 2030" שלו לגיוון הכלכלה הרחק מנפט והפיכת המדינה למעצמה עולמית משפיעה.
ליגת הגולף LIV של ערב הסעודית רשמה ניצחון גדול ביוני כשהתמזגה עם ה-PGA האמריקאית, מה שהבטיח ששחקנים ברמה הגבוהה ביותר יצטרכו לשחק בליגה בבעלות סעודית חלקית.
ממשלת סעודיה גם מכניסה את עצמה למירוצי פורמולה 1, כדורגל מועדונים וטורנירים רב-ספורטיביים כמו משחקי אסיה.
כשנשאל על "שטיפת ספורט" - או שימוש בספורט כדי לשפר את התדמית הלא פופולרית של ארצו, אמר בן סלמאן בראיון בספטמבר: "אם שטיפת הספורט תגדיל את התמ"ג שלי ב-1%, אז אמשיך לעשות שטיפת ספורט".