אילון מאסק, מנכ"ל טסלה, תקף בחריפות את מערכת הדירוג ל"סביבה, חברה וניהול" (ESG) לאחר שחברת הרכבים החשמליים שלו קיבלה ציון נמוך יותר מפיליפ מוריס (יצרנית הטבק) ואקסון מוביל (יצרנית הנפט והדלקים התעשייתיים).
הדיילי מייל מדווח כי מערכת הדירוג ספגה אש ממנכ"ל טסלה, לאחר שיצרנית הרכב החשמלי שלו קיבלה דירוג נמוך יותר הן מענקית הטבק ענקית והן מענקית נפט.
מאסק הטיל לאחרונה ספק באמינות דירוגי ה-ESG, שנועדו לכאורה לכוון משקיעים אל עסקים הנוהגים בפרקטיקות עסקיות של אתיקת קיימות סביבתית ואחריות חברתית, אך שהינם שנויים מאוד במחלוקת בשל היותם נובעים מקמפיין השפעה פוליטי שמאלני המדגיש סוגיות אלה על פני היעילות הכלכלית או התפעולית של החברה.
באחרונה ענקיות כ'בלאק-רוק' ו'וואנגרד', בתחום ההשקעות החלו לעודד את משקיעהן לבחון היכן הם שמים את כספיהם על פי המדד.
מאסק צייץ: "זו הסיבה ש-ESG הוא השטן..." בהתייחס למערכת הדירוג שהעניקה לטסלה ציון כולל של 37 מתוך 100 תוך הענקת ציון 84 לפיליפ מוריס אינטרנשיונל, החברה שמייצרת את סיגריות מרלבורו בין היתר.
אקסון מוביל, ענקית הנפט, דורגה בין 10 הראשונות של מדד ה-ESG של S&P 500 במאי 2022, בעוד טסלה המייצרת רכבים חשמליים נותרה בחוץ. דירוגי ה-ESG עורר ביקורת אצל מאסק, שכינה אותו "הונאה" ש"נוצלה על ידי לוחמי צדק חברתי מזויפים".
מאסק עוד טען כי המערכת פגומה וכי אינה משקפת כלל באופן אמין את מחויבות החברה לקיימות סביבתית, לאחריות חברתית, ולניהול תקין.
דירוג ה-ESG הנמוך של טסלה נבע בעיקר מהביצועים החברתיים והניהוליים שלה לכאורה, שם היא קיבלה ציונים של 20 ו-34, בהתאמה.
למרות שבקטגוריה הסביבתית היא קיבלה ציון 60, הציונים הנמוכים בשתי הקטגוריות האחרות פגעו בדירוג הכולל של החברה.
ברייטברט ניוז דיווחה בעבר על תביעות נגד ענקית הרכבים בגין אפליה גזעית לכאורה נגד עובדים מסוימים, אחת ההשפעות האפשריות על הציון הנמוך יותר של טסלה.
בנוסף, ציון הניהול של החברה סבל ממבול של תביעות בעלי מניות וטענות אחרות על התנהלות החברה.