מחירי הבנזין מושפעים ממגוון גורמים, כולל היצע וביקוש עולמיים לנפט, מדיניות ממשלתית, ותחרות בשוק.
מחירי הנפט הם אולי הגורם המשפיע ביותר על מחירי הבנזין - אך ישנם עוד.
הבנת הגורמים המשפיעים על עלויות הבנזין יכולה לעזור לנו לקבל החלטות טובות יותר לגבי הצריכה, במיוחד כאשר דלקים מאובנים נשארים כמקור האנרגיה העיקרי שלנו.
כידוע מחירי הבנזין עשויים להיות בלתי צפויים, לנוע מיום ליום, ואפילו משעה לשעה.
למרות שאולי נראה כאילו העלות שרירותית, ישנם כמה גורמים המשפיעים על כמה תשלמו במשאבה.
במאמר זה נסקור את הגורמים השונים המשפיעים על מחירי הבנזין, כולל מחירי הנפט, עלויות הזיקוק, עלויות ההפצה, המסים ועוד.
מחירי הנפט הם אולי הגורם הידוע ביותר המשפיע על מחירי הבנזין. הסיבה לכך היא כי בנזין עשוי מנפט גולמי. ככל שמחיר הנפט הגולמי עולה או יורד, כך עולה גם עלות הפקת הבנזין.
מחיר הנפט הגולמי נקבע על ידי מגוון גורמי היצע וביקוש הכוללים צמיחה כלכלית גלובלית, אירועים פוליטיים, החלטות ייצור שהתקבלו על ידי אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) ועוד.
כאשר הביקוש לנפט עולה על ההיצע, מחירי הנפט עולים. זה עשוי להיות בגלל מגוון סיבות כגון מתחים גיאופוליטיים או אסונות טבע.
כאשר מחיר הנפט הגולמי עולה, מתייקר ייצור הדלק בבתי הזיקוק.
עלות נוספת זו מועברת לצרכנים בצורה של מחירים גבוהים יותר.
לעומת זאת, כאשר מחיר הנפט הגולמי יורד, פחות יקר לבתי הזיקוק לעבוד והתוצאה היא מחירי דלק נמוכים יותר במשאבה.
זיקוק נפט גולמי למוצרים שמישים כבנזין דורשים אנרגיה ומשאבים שיכולים להשתנות במחירם בהתאם לתנאי השוק. לפיכך, עלויות הזיקוק הן גורם מפתח נוסף המשפיע על מחירי הדלק.
בתי הזיקוק חייבים לעבד נפט גולמי למוצרים שונים כולל בנזין וסולר.
עם זאת, לא כל הנפט הגולמי נוצר שווה – חלקם מכילים יותר מזהמים מאחרים או שיש להם רכיבים כימיים שונים שיכולים להקשות על זיקוקם.
בנוסף, כושר הזיקוק יכול להשפיע גם על גובה תשלום במשאבה. אם אין מספיק בתי זיקוק הפועלים בתפוקה מלאה באזור או במדינה נתונה, ייתכן שיהיה קשה יותר לספקים לעמוד בביקוש - דרב שעלול להעלות את מחירי הדלק.
העברת דלק מבתי זיקוק לתחנות דלק כרוכה גם בעלויות הובלה שיכולות להשתנות בהתאם לתנאי השוק.
עלויות ההפצה כוללות הוצאות הקשורות להעברת מוצרים מזוקקים מבתי זיקוק למתקני אחסון באמצעות צינורות או מכליות לפני שהם מגיעים בסופו של דבר לתחנות דלק מקומיות שבהן הלקוחות רוכשים אותם ישירות.
עלויות אלה משתנות בהתאם למרחק הנסיעה, כמו גם בהתאם למכסים או למסים המוטלים על ידי ממשלות ומדינות לאורך נתיבי תחבורה, דבר ההופך את ההפצה לגורם חשוב התורם לתנודות בתמחור הדלק הקמעונאי באזורים ובמדינות ברחבי העולם.
הן מסים פדרליים והן מסים מדינתיים תורמים באופן משמעותי לתמחור הדלק הקמעונאי ברחבי צפון אמריקה, כאשר מסים אלה מיוצגים בדרך כלל כחיובי סנט לגלון המתווספים למכירת דלק קמעונאיות המודפסות ממשאבות חלוקה אוטומטיות הממוקמות בתחנות שירות במדינות שונות בצפון אמריקה.
מסים מהווים חלק ניכר ממה שהנהגים משלמים במשאבה - בדרך כלל בין 10% ל-30% בהתאם לשיעורי המס המדינתיים/מקומיים - מה שהופך אותם לגורם חשוב שמעלה את עלויות הדלק הכוללות.
זהו גורם שאין להתעלם ממנו כשבוחנים מדוע מחירו של בנזין כה גבוה כיום לעומת שנים קודמות.
בעוד שמחירי הנפט נחשבים לעתים קרובות לגורם העיקרי מאחורי השינויים במחירי הדלק, ישנם גורמים אחרים התורמים לתנודות בתמחור הדלק הקמעונאי:
ביקוש עונתי: הביקוש לבנזין נוטה לעלות בחודשי הקיץ כאשר אנשים נוסעים בתדירות גבוהה יותר.
מזג אוויר: אסונות טבע כהוריקנים יכולים לשבש את פעילות הזיקוק ולהוביל למחסור שמעלה את מחירי הדלק.
מתחים גיאופוליטיים: סכסוכים בין מדינות או חוסר יציבות פוליטית בתוך המדינות הגדולות המפיקות נפט עלולים להוביל לשיבושים באספקה שידחפו מעלה את מחיר הנפט הגולמי העולמי.
שערי חליפין: ערכו של מטבע ביחס למטבעות אחרים עשוי להשפיע גם על תמחור הדלק המקומי, שכן מדינות רבות מייבאות מוצרי נפט ממדינות אחרות שמטבעותיהן עשויים לנוע כנגד המטבע שלהן.
הבנת הגורמים המשפיעים על עלויות הבנזין יכולה לעזור לנו לקבל החלטות טובות יותר לגבי הצריכה, במיוחד כאשר דלקי מאובנים נשארים מקור האנרגיה העיקרי שלנו. ידע זה יכול גם לעזור לנו להתכונן לעליות מחירים בלתי צפויות.