הפדרל ריזרב זורע את הזרעים למטבע הדיגיטלי של הבנק המרכזי (CBDC).
זה אולי נראה כי המטרה של ה-CBDC היא להקל על עסקאות ולשפר את הפעילות הכלכלית, אבל מדובר בעיקר על שליטה ממשלתית בבני אדם שכן אם CBDC יצא לפועל, לבנק המרכזי תהיה גישה לכל העסקאות בנוסף לכוח להקפיא חשבונות.
זה אולי נראה דיסטופי – דבר שרק ממשלות טוטליטריות היו עושות – אבל היו מקרים של הקפאת נכסים בקנדה ובברזיל. יתר על כן, CBDC ייתן לממשלה את הסמכות לקבוע כמה אדם יכול להוציא, לקבוע תאריכי תפוגה לפיקדונות, ואפילו להעניש אנשים שחסכו כסף.
המלחמה נגד המזומנים היא עוד סיבה מדוע ממשלות רוצות להטמיע CBDC. קץ המזומנים פירושו פחות פרטיות ליחידים ואפשרות לבנקים מרכזיים לשמור על מדיניות מוניטרית בקלות רבה יותר (מכיוון שאנשים פרטיים לא יוכלו למשוך כסף מבנקים מסחריים כדי להימנע מהפסדים).
ברגע שה-CBDC מגיע, במקום שהפיקדון יהיה חוב של בנק מסחרי, הוא יהיה של הבנק המרכזי.
בשנת 2020 השיקה סין תוכנית פיילוט של יואן דיגיטלי. כפי שצוין על ידי Seeking Alpha, סין רוצה ליישם CBDC כי "זה ייתן [לממשלה] כמות יוצאת דופן של מידע על מה הצרכנים מוציאים את כספם".
בלומברג ציין במאמר שפורסם עם השקת תוכנית הפיילוט של היואן הדיגיטלי כי המטבע הדיגיטלי "מעניק לרשויות בסין מידה מסוימת של שליטה שאינה אפשרית במזומן".
ה-CBDC יכול לאפשר לממשלת סין לעקוב מקרוב אחר רכישות באפליקציות מובייל (שהיוו כ-16% מהתוצר המקומי הגולמי של המדינה ב-2020).
בלומברג אף מתאר כמה שליטה ה-CBDC יכול להעניק לרשויות הסיניות:
"ה-PBOC [הבנק העממי של סין] ציין גם כי הוא יכול לשים מגבלות על הגודל של עסקאות מסוימות, או אפילו לדרוש אישור לביצוע עסקאות גדולות. יש התוהים האם תשלומים יכולים להיות קשורים למערכת האשראי החברתית המתהווה שבה אזרחים עם התנהגות מופתית נכנסים "לרשימה הלבנה" של פריבילגיות, בעוד אלה עם עבירות פליליות ואחרות מוצאים את עצמם בחוץ".
ממשלת סין לא לבד.
בשנת 2017 פרסמה קרן המטבע העולמית (IMF) מסמך המציע הצעות לממשלות – גם לנוכח התנגדות ציבורית חזקה – כיצד להתקדם לעבר חברה נטולת מזומנים.
ממשלות ובנקאים מרכזיים טוענים כי המעבר לחברה נטולת מזומנים יסייע במניעת פשע ויגביר את הנוחות.
אבל המוטיבציה האמיתית מאחורי המלחמה במזומנים היא יותר שליטה ממשלתית על הפרט.
ועתה... גם ארה"ב מתכוננת להקים CBDC משלה.
הצעד הראשון נעשה באוגוסט, כאשר הפד הכריז על FedNow - מערכת תשלומים המתוכננת להשקה בין מאי ליולי 2023.
FedNow זהה כמעט לחלוטין ל-PIX של ברזיל.
PIX יושם על ידי הבנק המרכזי של ברזיל (BCB) בנובמבר 2020.
זוהי מערכת תשלום מיידית (באמצעות מכשירים ניידים) ללא דמי משתמש.
שנה לאחר השקתה, ב-PIX כבר היו רשומים 112 מיליון אנשים, או קצת יותר ממחצית האוכלוסייה הברזילאית.
כמובן, הונאות מתרחשות באמצעות PIX, אך רובן הן הונאות חברתיות ואינן חלק מפגמים במערכת; כלומר, מדובר בהונאות המנצלות את חוסר הידע של הציבור בטכנולוגיית PIX.
יש לזכור כי PIX אינו ה-CBDC הברזילאי. זוהי רק מערכת תשלומים. עם זאת, ל-BCB יש גישה לעסקאות שבוצעו באמצעות PIX; לכן, PIX יכול להיחשב כזרע של ה-CBDC הברזילאי.
זו כבר פלישה לפרטיותם של הברזילאים.
ו-FedNow אמור ללכת בעקבותיו.
בנוסף, הפד של ניו יורק השיק לאחרונה תוכנית פיילוט בת 12 שבועות בשיתוף כמה בנקים מסחריים כדי לבחון את ההיתכנות של CBDC בארה"ב.
התוכנית תשתמש באסימונים דיגיטליים כדי לייצג פיקדונות בנקאיים.
המוסדות המעורבים בתוכנית יבצעו עסקאות מדומות לבדיקת המערכת.
לפי רויטרס, "הפיילוט יבדוק כיצד בנקים המשתמשים באסימוני דולר דיגיטליים במסד נתונים משותף יכולים לעזור להאיץ את התשלומים".
הבנקים המעורבים בתוכנית הפיילוט כוללים את BNY, סיטי, HSBC, מאסטרקארד, בנק PNC, בנק TD, בנק אוף אמריקה, ווולס פארגו.
שירות הטראנסקציות הפיננסיות העולמי SWIFT משתתף גם כדי "לתמוך ביכולת פעולה הדדית ברחבי המערכת האקולוגית הפיננסית הבינלאומית".
(סרטון זה מפרט את תוכנית הפיילוט וכיצד ה-CBDC האמריקאי יעבוד).
קרן המטבע העולמית גם חושבת על דרך לחבר CBDCs שונים תחת מערכת אחת.
במילים אחרות, קרן המטבע מתכננת ליצור PIX/FedNow עבור CBDCs ברחבי העולם:
"דברים יכולים להשתנות ככל שהכסף הופך לאסימונים; כלומר, נגיש לכל מי שיש לו את המפתח הפרטי הנכון וניתן להעברה לכל מי שיש לו גישה לאותה רשת. דוגמאות לכסף אסימונים כוללות את מה שמכונה מטבעות יציבים, כגון USD Coin, ומטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי".
קבלת הפנים של PIX הברזילאי מראה כי FedNow ככל הנראה יאומץ באופן נרחב בשל הנוחות שלו; עם זאת, אלמנט כלכלי וטכנולוגי חיובי זה לא צריך להאפיל על השליטה המוגברת שמערכות תשלומים מיידיות יתנו לבנקים מרכזיים.
ל-BCB יש גישה לכל העסקאות שבוצעו על ידי ברזילאים באמצעות PIX, וזה רק יחמיר אם ה-CBDC ייושם גם בברזיל.
עם יישום של CBDC, יהיה קל יותר לממשלה לבצע מדיניות מוניטרית מרחיבה (הגורמת להקצאות שגויות של משאבים ומחזורי עסקים כושלים) ולהפעיל שליטה רבה יותר על כספי האזרחים.