גלי החום כתוצאה ממשבר האקלים שנגרם על ידי בני אדם - עלו לכלכלה העולמית 16 טריליון דולר מאז שנות ה-90.
(צילום: Shutterstock)
המחקר החדש שפורסם חישב את ההשפעה הכספית של חום קיצוני על תשתיות, חקלאות, פריון, בריאות האדם ותחומים חדשים.
"המעטנו בערך העלויות הכלכליות האמיתיות שסבלנו מההתחממות הגלובלית עד כה, וסביר להניח שאנחנו ממעיטים בעלויות לעתיד", אמר ג'סטין מנקין, עוזר פרופסור לגיאוגרפיה במכללת דארטמות' ומחבר בכיר במחקר שפורסם בכתב העת Science Advances.
למרות פליטת הפחמן הנמוכה שם, האזורים הטרופיים והדרומיים בעולם נושאים כמעט את כל הנטל הכלכלי של החום הקיצוני. הסיבה לכך היא שמדובר באזורים חמים יותר ולכן יותר נפגעים מגלי החום, והם גם פגיעים יותר מבחינה כלכלית ומכאן רגישים יותר לשפל כלכלי ועלויות הסתגלות למשבר האקלים.
באמצעות נתונים המכסים כ-66% מאוכלוסיית העולם, החוקרים בחנו מדידות טמפרטורה מתקופת חמשת הימים החמים ביותר של השנים שבין 1992 ל-2013, והשוו אותן לנתונים כלכליים לאומיים מאותה תקופה, מפולחים לפי אזורים.
לחום הקיצוני היו מגוון רחב של השפעות על אנשים וכלכלות, אמר כריסטופר קאלהאן, המחבר הראשי של המחקר. "אנחנו יודעים שגלי החום הורגים יבולים וגורמים למחלות כמו מכת חום, אבל יש להם השפעות נוספות כמו עלייה בתוקפנות בין אישית, עלייה בשיעורי הפציעה במקום העבודה וירידה בביצועים נפשיים" .
המחקר מצא כי האזורים העשירים ביותר בעולם, כמו אירופה וצפון אמריקה, חוו אובדן ממוצע של 1.5 אחוזים של תוצר לנפש בשנה עקב החום הקיצוני. אזורים בעלי הכנסה נמוכה, לשם השוואה, כמו הודו ואינדונזיה, רשמו הפסדים של 6.7% תוצר לנפש בשנה.
וכך, המדינות הלא מתועשות סובלות בעיקר מהחשבון הגדול, מה שיוצר כדור שלג שגדל. "מדינות בעלות הכנסה נמוכה התבקשו להתפתח ולהפוך למתועשות בכלכלה גלובלית שמקפחת אותן אסטרטגית", אמר מנקין. "הן עושות זאת בזמן שהן נפגעות מהשפעות התחממות גלובלית שנוצרת על ידי הצפון העולמי.