אמנם כבר לא משתמשים בדואר באותה תדירות בה השתמשנו בו עד לפני כמה עשורים כדי לתקשר עם יקירינו בטרם עידן האינטרנט והסלולרי, אך בהתחשב בעובדה ששירותי דואר כוללים גם לא מעט קניות ברשת, או סתם משלוחים של חפצים שיש לשנע מסביב לעולם או פשוט התראות ממשרדי ממשלה או חברות עסקיות - נראה כי הגיע הזמן לבדוק את היעילות של שירותי הדואר מסביב לעולם.
ואכן, בדו"ח פיתוח הדואר האחרון של איגוד הדואר האוניברסלי, נבחנו שירותי הדואר של כ-169 מדינות, אשר דורגו על סמך ארבעה קריטיריונים עיקריים - אמינות, תפוצה, רלוונטיות וחוסן.
כפי שמדווח מרטין ארמסטרונג מסטטיסטה, בראש הרשימה לשנת 2021 עומדת המדינה שמתקתקת כמו שעון - שוויץ - הזוכה לציון 100 מושלם ולמושב קבוע במקום הראשון.
את המקום השני תופסת גרמניה, ואת השלישי אוסטריה.
מכך עולה שאת שלושת המקומות הראשונים תופסות מדינות דוברות גרמנית.
את המקום הרביעי משלימה אומה דייקנית אחרת - יפן שלאחריה ברשימה צרפת והולנד במקום השישי.
את מקומות 7 עד 9 משלימות האנגלו סקסיות - ארה"ב, בריטניה וקנדה בהתאם - ואת הטופ 10 סוגרת סינגפור.
בהשוואה לדירוג של שנת 2020, כל המדינות בעשירייה הראשונה מלבד שוויץ וצרפת ראו ירידה בציוני המדד שלהן.
אגב ישראל מדורגת במקום לא רע - 32 בעולם, בין ספרד ואוקראינה. מאידך ישנן כמה מדינות הרבה פחות מפותחות מאיתנו אשר מובילות עלינו, כגון מולדובה, תאילנד ובלארוס.
אבל לפחות אפשר להתנחם בכך שירושלים מקדימה מספר מדינות מתקדמות ביותר כגון נורבגיה ודנמרק המדורגות הרבה אחרי ישראל.
הירידה הגדולה ביותר באיכות הדירוג נרשמה על ידי שירות הדואר ההולנדי - PostNL - שאיבד מעל 8 נקודות מדד, מה שהוריד אותו מהמקום הרביעי בעולם למקום השישי.
במקום אחר ברשימה, לטביה ראתה את השיפור הגדול ביותר, עם +18.47, שעזרו לה להתברג במקום ה-29.
ואיפה הכי רע לקבל חבילה או מכתב?
ובכן שירותי הדואר בעלי הדירוגים הנמוכים ביותר היו אלה של האיטי, ושל מוזמביק.
רוב השירותים ראו ירידה בציוני המדד שלהם בשנת 2021.
כפי שתואר על ידי UPU: "צווארי בקבוק לוגיסטיים בשנת 2020 השפיעו קשות על אמינות פעולות הדואר, כאשר זמני האספקה המקומיים הממוצעים עלו ב -13% בשנת 2020 ביחס לשנת 2019".
"גם עם השיבושים בשרשראות האספקה העולמיות ירגעו בסופו של דבר, הפערים בפיתוח הדואר צפויים להישאר אתגר משמעותי עבור המגזר בשנים הקרובות".