אחוז המשרדים הפנויים בסן פרנסיסקו עלה לשיא של 25.5 בסוף ספטמבר, קרי - למעלה מרבע משטח המשרדים בעיר פנוי נכון לעתה.
מדובר בנתון הגדול מאשר 20% שנרשם שנה קודם לכן, כך לפי בלומברג.
המספרים הם תוצר של נתונים חדשים של חברת תיווך הנדל"ן CBRE Group Inc שהודיעה כי מדובר בנתון שיא הגבוה מאשר הנתונים בזמן המיתון הגדול של 2008 ובזמן התפוצצות בועת הדוט-קום בשנת 2000.
ב-CBRE מסרו כי שיעור המשרדים הפנויים בעיר עמד על כ-4% בתחילת המגפה ועד ספטמבר 2021 זינק ל-20% - עתה הוא עומד על 25.5%.
הנתונים מצביעים על כך שכמה כוחות מניעים את התופעה, כולל ריבוי עבודה מרחוק והאטרקטיביות הגוברת עבור חברות טכנולוגיה להעביר את פעילותן מחוץ לסן פרנסיסקו, ואפילו מחוץ לארצות הברית.
במקביל, ערים כמו אוסטין, טקסס - ומיאמי, פלורידה, הצליחו לפתות חברות טכנולוגיה מאזור המפרץ באמצעות מסים נמוכים יותר, דיור בר השגה, בתי ספר ציבוריים איכותיים יותר, וכמובן, הרבה פחות פשיעה.
אך יש לתהות האם מה שמכונה 'יציאת הטכנולוגיה הגדולה' מאזור המפרץ היא חלק מתקלה זמנית או שמא ממגמה ארוכת טווח הרבה יותר...
ייתכן שהקריסה החברתית-כלכלית של אזור המפרץ היא עדות מספקת לכך שמגמת היציאה מהאזור לעבר אזורים בטוחים יותר היא ארוכת טווח - ובכן, לפחות כל עוד הפרוגרסיבים ממשיכים לדחוף רפורמות חוקיות של צדק חברתי שמקשות לנהל חיים כלכליים חופשיים ותקינים.
נכון לעתה, חלק מהשכונות באזור המפרץ וחלק מפינות הרחוב מוצפות בחסרי בית ובמכורים לפנטניל.
זוהי סביבה שקשה למשוך אליה עובדים איכותיים לחברות טכנולוגיות על רקע עלויות מחיה גבוהות באופן אסטרונומי משאר ארה"ב בהם מתאייפנת סן פרנסיסקו - זאת במקביל לכך שחלקים מהעיר דומים למדינת עולם שלישי.
ועתה, יש את הטלטלה בשווקים הנגרמת על ידי הפדרל ריזרב, אשר מובילה חברות טכנולוגיה גדולות וקטנות להפחית במהירות את העלויות באמצעות צמצום כוח העבודה שלהן וקיצוץ שטחי משרדים.
חברת האם של פייסבוק, Meta, גוגל, הן רק מספר מענקיות טכנולוגיה שהנהיגו הקפאת גיוס עובדים באחרונה.
עזיבת תאגידים, שוק נדל"ן מסחרי מדשדש, טלטלה בשווקים הפיננסיים, ודעיכה חברתית עשויים לפגוע ביכולת ההתאוששות הכלכלית של אזור המפרץ בטווח הארוך.