הנשיא ג'ו ביידן הודיע ביום רביעי כי הוא ישחרר 10 מיליון חביות נפט ממשמורת הנפט האסטרטגית של ארצות הברית (SPR) בחודש הבא, במטרה למנוע את העלאת מחירי הגז הצפויים.
(צילום: Shutterstock)
ההחלטה של הנשיא הוכרזה שעות ספורות לאחר שארגון OPEC, המאגד את המדינות אשר מייצאות נפט, הודיע כי יפחית את התפוקה ב-2 מיליון חביות ביום במטרה לדרבן התאוששות במחירי המשאבה - זאת על אף שוושינגטון לחצה לשאוב יותר כדי לעזור לכלכלה העולמית.
נציגי המדינות החברות בארגון - בהן רוסיה, ערב הסעודית ואיראן - נפגשו פנים אל פנים בווינה, בפעם הראשונה מאז שנת 2020, והסכימו לצמצם את הייצור החל מנובמבר. כל זאת כאשר ברקע נערכים לבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב שייערכו בעוד כחודש.
הבית הלבן פרסם הצהרה בתגובה למהלך, ואמר כי ביידן "מאוכזב מההחלטה שהתקבלה זמן קצר לפני יישומה, לקצץ במכסות הייצור בזמן שהכלכלה העולמית מתמודדת עם השפעה שלילית ומתמשכת של פלישת פוטין לאוקראינה".
בשל כך, הנשיא הנחה את משרד האנרגיה לשחרר עוד 10 מיליון חביות מה-SPR החל מהחודש הבא: "לאור ההחלטה של היום, ממשל ביידן התייעץ עם הקונגרס לגבי כלים וסמכויות נוספים לצמצום השליטה של OPEC על מחירי האנרגיה".
בהצהרה נכתב גם כי ההחלטה של OPEC משמשת "תזכורת למה כל כך קריטי שארצות הברית תפחית את התלות שלה בדלק מאובנים ממקורות זרים".
(צילום: AFP)
אחרי שמחיר חבית נפט צנח ל-80 דולר לאחר שהגיע ליותר מ-120 דולר בחודש יוני, מזכ"ל OPEC אמר במסיבת עיתונאים כי המהלך של הקבוצה מטרתה לספק "ביטחון ויציבות לשוק האנרגיה".
אך מומחים בתחום טוענים כי הקיצוץ מגיע מתוך אגואיסטיות. סטיבן ברונק, אנליסט בכיר ב-PVM Oil Associates, אמר:
"במילים שלה, המשימה של OPEC היא להבטיח סביבת תמחור נאותה הן לצרכנים והן ליצרנים. עם זאת, ההחלטה לצמצם את התפוקה במציאות הנוכחית מנוגדת ליעד זה", אמר. "צמצום נוסף של האספקה יהיה סטירת לחי לצרכנים. המהלך הזה בעל המוטיבציה האנוכית נועד אך ורק לטובת המפיקים. בקיצור, OPEC נותנת עדיפות למחיר על פני יציבות, בתקופה של אי ודאות גדולה בשוק הנפט".
רוהן רדי, מנהל מחקר ב-Global X ETFs, אמר כי המהלך עלול להעלות את מחירי הנפט ל-100 דולר לחבית.