גורמי בריאות מספרים כי הממשל האמריקאי מתכונן להפסקת המאמצים להפצת החיסונים נגד הקורונה, מאחר שהתקציבים עבור כך צפויים להסתיים כבר בינואר 2023, ולמעשה להעביר את הכוח אל השוק הפרטי.
(צילום: Shutterstock)
מהלך שכזה עלול להותיר אמריקאים רבים ללא אפשרות להתחסן בימי החורף, אז צפוי גל קורונה נוסף, כאשר הממשלה הפדרלית וגורמי בריאות אחרים מזהירים כי הדבר יבטל את ההתקדמות במאבק במגפה.
כבר במשך שנה מתקיימות שיחות בממשל לגבי מה לעשות כאשר המימון של הקונגרס ייגמר, והמנהלים של חברות התרופות פייזר ומודרנה אומרות שהן מתכוננות באופן פעיל ליום שבו הן יתחילו למכור את החיסונים שלהן בשוק הפרטי.
הדיונים הללו התגברו בסוף החודש שעבר, כאשר יותר ממאה נציגים מחברות, סוכנויות וארגונים שונים הקשורים לתגובה למגפה, נפגשו לשיחת ועידה וירטואלית שנמשכה שעות עם פקידים פדרליים בכירים.
"תמיד התכוונו להעביר את העבודה הזו לשוק המסחרי, ותכננו את המעבר הזה כבר זמן מה. למרבה הצער, ציר הזמן לביצוע המעבר הואץ במהלך ששת החודשים האחרונים ללא כספים נוספים מהקונגרס", אמר עוזר מזכיר המדינה במחלקת המוכנות והתגובה, דון אוקונול, בשבוע שעבר.
נושאים רבים נותרו לא פתורים בנוגע לאופן הפצת החיסונים והטיפולים השונים נגד הקורונה, והתשלום עבורם. חברות יצטרכו לקבוע מחירים ולבצע חוזים עם רופאים, בתי מרקחת, תוכניות ביטוח ומפיצים. הדיונים בנושא וההחלטות שיתקבלו יקבעו בסופו של דבר אילו מקומות יוכלו להמשיך להציע חיסונים בחינם, אשר ניתנים כעת באמצעות יותר מ-87 אלף ספקים ברחבי ארצות הברית.
(צילום: Shutterstock)
הצעדים האלה מסובכים בשל ההגבלות הנוכחיות המוטלות על האופן שבו ניתן לשווק ולהפיץ את רוב מוצרי התרופות נגד הקורונה, כולל הבוסטרים שממשיכים להתעדכן, כאשר רוב החיסונים שוחררו להפצה תחת אישורי שימוש חירום, ועדיין לא קיבלו אישור מלא ממנהל המזון והתרופות, ה-FDA. כלומר, פקידי בריאות פדרליים הם בעלי שליטה בלעדית על היכן הולכים החיסונים.
כאמור, מימוני החירום של הבית הלבן עבור המאבק בקורונה תקועים כבר תקופה ארוכה. יוזמות שהושקו בתגובה למגפה נפסקו במהלך השנה האחרונה בגלל אי מימון, החל מכיסוי חולים לא מבטוחים ועד משלוחי בדיקות בחינם.
רק בחודש שעבר, ממשל ביידן העביר את ההפצה של טיפול הנוגדנים החד שבטיים של Eli Lilly's לשוק הפרטי, מכיוון שמניות הממשלה אזלו.
גם האספקה הפדרלית של התרופה Evusheld של אסטרהזניקה, תרופה מרכזית המשמשת להגנה לחולים מדוכאי חיסון, צפויה להתרוקן כבר בתחילת השנה הבאה. כך גם עבור חנויות שרכשו את Paxlovid של פייזר.
כאשר על שולחן הדיונים נמצאים אינטרסים מסחריים וציבוריים כאחד, ד"ר ג'פרי דוכין, בכיר בבריאות הציבור של סיאטל, הזכיר כי "העבודה להשגת כיסוי חיסונים אופטימלי, וכיסוי חיסונים שוויוני, דורשת השקעה משמעותית בבניית קשרים עם שותפים בקהילה, העצמת שותפים ופיתוח אמון".
"אמון מצריך עקביות. והעקביות הזו, ומידת התגובה הכוללת, דורשת מימון", הוסיף ד"ר דוכין.