חברת התעופה האמריקאית ג'ט בלו איירווייז הודיעה מוקדם יותר השבוע שהיא מתכוונת לרכוש את ענקית האולטרה-לואו-קוסט ספיריט איירליינס, שעות ספורות לאחר שזו ביטלה את תוכניות המיזוג שלה עם חברה נוספת.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
בהודעתה של ג'ט בלו נמסר שהיא הגיעה לסיכום על מתווה הרכישה, ותשלם 3.8 מיליארד דולר עבור רכישת ספיריט - סכום ששווה ל-33.50 דולר עבור כל מנייה.
כזכור, בתחילת השנה נודע שספיריט מתכוונת לחתום על הסכם מיזוג עם חברת תעופה נוספת, פרונטיר איירליינס, אולם מאז היא נתקלה בקשיים רבים בהשלמת העסקה. אם רכישת ספיריט תאושר, החברה החדשה (שככל הנראה תתמזג תחת המותג ג'ט בלו) תהפוך לחמישית בגודלה בארצות הברית, ופרונטיר תישאר חברת האולטרה-לואו-קוסט הגדולה ביותר בארה"ב.
למעשה, כבר בחודש אפריל דיווחנו שג'ט בלו הגישה הצעת רכישה בגובה 3.6 מיליארד דולר (במסגרתה ראשי ג'ט בלו הסכימו לשלם 33 דולר עבור כל מנייה של ספיריט).
בחודש מאי האחרון, ספיריט הודיעה באופן רשמי שהיא דוחה את ההצעה, צעד שהוביל לכך שג'ט בלו הגישה הצעה נוספת. במקום לשלם יותר, ג'ט בלו מציעה להשלים את העסקה במתווה הנוכחי (כאמור, תשלום בגובה 33 דולר עבור כל מנייה של החברה), והוסיפה 'בונוס' בגובה 200 מיליון דולר (1.80 דולר לכל מנייה) שישולם במידה שהממשל יכשיל את העסקה.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
המאבק על ספיריט איירליינס שמנהלות ג'ט בלו ופרונטיר מזה חודשים רבים נובע מהרצון של שתי חברות התעופה להתחרות בצורה טובה יותר עם "ארבע הגדולות" בתחום - יונייטד, דלתא, אמריקן וענקית הלואו-קוסט סאות'ווסט.
ההחלטה של ראשי ספיריט לדחות את ההצעה של ג'ט בלו התקבלה על סמך ההשערה לפיה הממשל הפדרלי יחסום את המהלך. בין היתר, השערה זו נובעת מכך שכבר עתה משרד המשפטים פועל לפרק "הסכם ברית תעופה" שעליו חתמו ג'ט בלו ואמריקן איירליינס.
בחודשים האחרונים בכירים בממשל ביידן סיפרו שהם ימשיכו להתנגד למיזוגים והסכמי רכישה מסוג זה, וזאת על רקע העובדה שבשני העשורים האחרונים 11 חברות תעופה בארצות הברית התמזגו והפכו להיות אותן 'ארבע גדולות' - שכיום מטיסות כ-80% מסך הנוסעים בארצות הברית.
כלומר, על אף שג'ט בלו וספיריט סיכמו על הרכישה, הממשל צפוי לדרוש מבית המשפט למנוע את המהלך.