נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אמר ביום רביעי כי רוסיה תתעקש ש"מדינות לא ידידותיות" ישלמו עברו הגז הטבעי הרובל.
ולדימיר פוטין (צילום: Shutterstock)
על פי הדיווחים, הנשיא הרוסי אמר לפקידי הממשלה שלו כי מספר מדינות מערביות קיבלו "החלטות לא לגיטימיות על מה שנקרא הקפאת הנכסים הרוסיים", שלטענתו הובילה לחוסר "מהימנות המטבעות שלהן", וערערה האמון.
פוטין הוסיף כי זה "לא יהיה הגיוני" לספק סחורות רוסיות לאיחוד האירופי ולארצות הברית, ולקבל תשלום באירו, בדולרים ובמטבעות אחרים. עם זאת, על פי הדיווחים, פוטין אמר כי רוסיה תמשיך לספק גז טבעי בהתאם להיקפים ולמחירים שנקבעו בחוזים שנסגרו בעבר.
מדינות אירופה וארצות הברית הטילו סנקציות כבדות על רוסיה מאז שפלשה לאוקראינה לפני חודש. בעוד שרוסיה מספקת כ-40 אחוזים מהגז הטבעי של אירופה, מדינות האיחוד תלויות במידה רבה בגז הרוסי לחימום וייצור חשמל, והאיחוד מפוצל בשאלה אם להטיל סנקציות על מגזר האנרגיה של רוסיה.
אך האיחוד הכריז לפני מספר שבועות על תוכנית לצמצם את התלות שלו בגז הטבעי של רוסיה, לפחות בשני שליש השנה, ועד סוף העשור להפסיק לחלוטין את העסקים עם רוסיה על דלק מאובנים.
הקרמלין פרסם רשימה של מדינות אותן הוא מגדיר "לא ידידותיות" – הכוללות את ארצות הברית, כל החברות באיחוד האירופי, בריטניה, יפן, קנדה, נורווגיה, סינגפור, קוריאה הדרומית, שוויץ, וכמובן אוקראינה.
לא ברור אם פוטין אכן יכול לשנות את ההסכמים הקיימים ולהכריח את המדינות החתומות לשנות את אופן התשלום. יש לציין כי יבוא הגז של האיחוד האירופי מרוסיה נע בין 200 ל-800 מיליון אירו ביום.
שר הכלכלה הגרמני כינה את דרישתו של פוטין כהפרת חוזה. גם גורם בכיר בממשלה הפולנית תקף: "זה יהווה הפרה כל כללי התשלום הכלולים בחוזים הנוכחיים", והוסיף כי לוורשה אין כוונה לחתום על חוזים חדשים לאחר שהעסקה קיימת תסתיים בסוף השנה הנוכחית.
על פי Gazprom, 58% ממכירות הגז הטבעי של רוסיה התבצעו באירו, 39% בדולר אמריקאי ו-3% בסטרלינג.
ליאם פיץ', כלכלן אירופי, אמר כי "הצעדים שנוקטת רוסיה עשויים להתפרש כפרובוקטיביים, ועשויים להגביר את האפשרות שמדינות המערב יחמיר את הסנקציות על האנרגיה הרוסית".