מקדונלד'ס, סיילספורס, סטארבקס ומאות חברות אמריקאיות אחרות שהפסיקו את העסקים ברוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה, עשויות לאבד לנצח את הנכסים שלהן ברוסיה.
ה'וול סטריט ג'ורנל' דיווח ביום שני כי התובעים הרוסים איימו על מקדונלד'ס, קוקה קולה, IBM וחברות נוספות, ואמרו להן כי הרשויות הרוסיות עלולות לקחת בעלות על הרכוש של החברות שברחו מהמדינה, ולהעמיד בכירים שמתבטאים נגד הקרמלין.
כעת, חוקרי משפט בינלאומי אומרים כי ממשלת רוסיה אכן יכולה לקבוע את גורלם של נכסי החברות האמריקאיות בארה"ב. לחברת Exxon, למשל, יש נכסים בשווי 4 מיליארד דולרים, ולסיטיגרופ יש 10 מיליארד דולרים. כך על פי הצהרות החברות.
"בין אם זה סתם דיבורים או לא, אין באמת הרבה מה לעשות כדי להגן על הנכסים מפני הממשלה", אמר פול סטפן, פרופ' למשפטים באוניברסיטת וירג'יניה, ומומחה למשפטים פוסט-סובייטיים.
ביום חמישי האחרון, רוסיה הדגישה כי היא תפעל בהתאם לאיומים שלה, והנשיא ולדימיר פוטין דיבר על ניהול חיצוני והעברת שליטה של חברות הנוטשות את רוסיה. הוא גם תמך בהצעת חוק שילאים את הפעולות של חברות מערביות שעוזבות את המדינה.
אך כאמור, לאותן חברות שעזבו זמנית את רוסיה, אין יותר מדי מה לעשות כרגע. בתיאוריה, חוקים בינלאומיים ומקומיים מגנים מפני תביעות בעלות לא חוקיות של נכסים – כך אמרה פרופ' ליאה ברילמאייר מאונ' ייל. אך הוסיפה כי חברות אמריקאיות לא יכולות לסמוך על רוסיה שתחזיר רכוש.
"אתה לא יכול לעשות הרבה", אמרה, בעודה מסבירה כי רוסיה צפויה לסרב להשתתף בכל הליך משפטי, תוך תביעת חסינות ריבונית כדי לבודד את ממשלתה מכל תביעה פנימית. "ברגע שיש להם שליטה על נכסי תאגיד אמריקאי, לא סביר שהם ישחררו אותם".
אובדן של נכסים הנמצאים בשטחי רוסיה, מהווה סיכונים לחברות אמריקאיות מסוימות מאשר לאחרות. לחלקן יש ביטוח פוליטי פרטי הממומן על ידי הממשלה, שמטרתו להגן עליהן מפני בעיות דיפלומטיות. עם זאת, חברות רבות אחרות נוטות לבטח את עצמן, ומסתמכות על הגנת האמנה כגיבוי.
פרופ' סטפן אמר כי "הרקורד של רוסיה הוא להפסיד תביעות אמנה, ואז לא לכבד אותן – וזה מאוד קשה. ישנן כרגע תביעות בשווי של 70 עד 80 מיליארד דולר נגד רוסיה, אבל כמעט אף אחת לא הביאה לתשלום".