סוכנות המזון של האו"ם: "מחירי האוכל בעולם יזנקו ב-22% בעקבות המלחמה"
צמד המדינות אחראיות ללמעלה מ-30% מייצור גידולי התבואה העולמיים, ועתה נראה כי מחסור ובעיות אספקה עלולים להשפיע על כלל שוק המזון העולמי בצורה חסרת תקדים

כשעשרות מדינות ברחבי העולם מסתמכות במידה רבה על אוקראינה ורוסיה לאספקת מזונן, האו"ם הזהיר ביום שישי, כי המלחמה המתמשכת עשויה להעלות משמעותית את מחירי המזון העולמיים במערב, ולהחמיר את מצב תת התזונה בדרום הגלובלי.

מכיוון שהיכולת של אוקראינה ורוסיה לייצר ולייצא מזון אינה ודאית, פער בהיצע עולמי "יכול להעלות את מחירי המזון הבינלאומיים בעד 22% מעל לרמות הגבוהות ממילא", אמר ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO).

שבועיים לאחר הפלישה של רוסיה לאוקראינה, שהרגה יותר מ-560 אזרחים ואילצה יותר מ-2.5 מיליון בני אדם לברוח מהמדינה, ה-FAO אמר שעד 30% משדות החיטה האוקראיניים לא יקוצרו בעונת 2022 עד 2023 בשל האלימות.

אוקראינה היא היצואנית החמישית בגודלה בעולם של מוצרי חיטה, בעוד שרוסיה היא הגדולה ביותר. יחד, שתי המדינות מייצאות יותר משליש ממוצרי התבואה בעולם, כולל 19% מאספקת השעורה, 14% מהחיטה ו-4% מהתירס.

רוסיה היא גם היצואנית המובילה של מוצרי דשנים, כאשר מדינות רבות באירופה ובמרכז אסיה מסתמכות על רוסיה עבור יותר ממחצית מאספקת הדשנים שלהן הקריטית לעבודה חקלאית.

"ההפרעות לפעילות החקלאית של שני היצואנים הגדולים של מוצרי יסוד עלולים להקצין את חוסר הביטחון התזונתי בעולם, כאשר מחירי המזון הבינלאומיים כבר גבוהים והפכפכים", אמר ראש ה-FAO.

"הסכסוך עלול גם להגביל את הייצור החקלאי וכוח הקנייה באוקראינה, מה שיוביל להגברת חוסר הביטחון התזונתי המקומי".

לפחות 50 מדינות מסתמכות על אוקראינה או רוסיה עבור 30% או יותר מאספקת החיטה שלהן.

בשנת 2021, יבוא החיטה של ​​אריתריאה הגיע כולו משתי המדינות.

לפי תוכנית הפיתוח של האו"ם, לפני המלחמה 66% מאוכלוסיית אריתריאה כבר לא הצליחו להשיג מזון הולם.

לבנון, תוניסיה, תימן, לוב ופקיסטן הן מדינות שבערך מחצית מאספקת החיטה שלהן באה מאוקראינה או מרוסיה.

קו אמר כי לא בטוח אם מדינות עשירות בצפון הגלובלי ימלאו את הפער שנגרם על ידי המלחמה, כאשר אספקת החיטה כבר אוזלת בקנדה, ארה"ב, ארגנטינה ומדינות אחרות שעשויות להגביל את היצוא כדי לחזק את היצרנים המקומיים.

"המספר העולמי של אנשים עם תת תזונה עשוי לגדול בשמונה עד שלושה-עשרה מיליון אנשים בשנים 2022 ו-2023, כאשר העליות הבולטות ביותר מתרחשות באסיה-האוקיינוס ​​השקט, ובאפריקה שמדרום לסהרה, ובמזרח הקרוב וצפון אפריקה", דיווח ה-FAO.

מחירי המזון הגיעו לשיא של כל הזמנים בפברואר "בשל ביקוש גבוה, עלויות תשומה ותחבורה, ושיבושים בנמלים", אמר קו.

מחירי החיטה והשעורה עלו ב-31% ב-2021 בעוד שמן לפתית ושמן חמניות התייקרו ב-60% במהלך השנה.

YOU MIGHT ALSO LIKE