שרת האוצר האמריקאית, ג'נט ילן, חוזה שהאינפלציה תסתיים ברגע שתהיה תגובה "מוצלחת" למגיפה, וכאשר דפוסי הביקוש וההיצע בעבודה יחזרו לנורמות של תקופת טרום-המגיפה.
מצד שני קשה לומר שמדובר בדברי טעם הגיוניים לאור העובדה שהכלכלה האמריקאית כבר חוותה התאוששות משמעותית בתקופת טראמפ (2020) כשאמריקה עוד היתה בשיאה של המגיפה עם שיעורי אבטלה נמוכים ומחירים נמוכים.
אכן ככל הנראה מדובר בתירוץ שנועד להסביר מדיניות הזרמת כספים הזוכה לביקורת מבכירי המשק ואשר שרת האוצר פשוט לא נותנת עליה את הדין בעוד הדולר האמריקאי ממשיך לאבד מכוחו, והמחירים דווקא מרקיעים לשיאים כמותם לא נראו עשרות שנים בארה"ב.
(צילום: CBS)
בראיון ל"Face the Nation" של CBS ששודר ביום ראשון, אמרה ילן כי היא בטוחה שעליות המחירים ייבלמו במחצית השנייה של השנה הבאה, כאשר המדינה תתאושש לאט מהווירוס שגרם לאבטלה לזנק לכמעט 15%.
"המגיפה מחליטה לגבי הכלכלה והאינפלציה, ואם אנחנו רוצים להוריד את האינפלציה, אני חושבת שהמשך התקדמות נגד המגיפה הוא הדבר הכי חשוב שאנחנו יכולים לעשות", אמרה מבלי להתייחס לעובדה שהבנק הפדרלי משתולל לחלוטין בכל הנוגע לכמויות הדפסת הכסף מה שמוביל לעליית המחירים גם כן, ומבלי שתתייחס לעובדה שהכלכלה האמריקאית רשמה התאושושת כבר בשיא המגיפה תחת הנשיא הקודם - הדבר לא הפריעה לילן להמשיך להאשים את הנגיף.
"המגיפה עוררה ביקוש למוצרים, ויצרה צווארי בקבוק בשרשרת האספקה, כשהכלכלה מתאוששת מספיק מדפוסי הביקוש של COVID, אנשים יחזרו לאכול בחוץ, לנסוע יותר, להוציא יותר על שירותים והביקוש למוצרים וסחורות יתחיל לחזור לשגרה", אמרה מבלי שאפשר להבין כיצד הדבר הזה קשור בהכרח לעליית המחירים הקיימת.
ילן הוסיפה שגם היצע העבודה הושפע מהמגיפה, ואמרה כי "ההשתתפות ירדה ולא התאוששה".
"כשהיצע העבודה מתנרמל ודפוס הביקוש מתנרמל, הייתי מצפה שנצליח עם המגיפה מתישהו במחצית השנייה של השנה הבאה, הייתי מצפה שהמחירים יחזרו לרמות נורמליות".
ממשל ביידן שופך כמויות כספים רבות על כלכלה שנמצאת בהתאוששות, במקביל מחירי הדלק מאמירים, והצמיחה לא עומדת ביעדיה - נראה כי המדיניות הכלכלית של הבית הלבן פשוט לא מסוגלת לייצר צמיחה - לכן בכל הנוגע לבלימת האינפלציה - אל תעצרו את נשימתכם.