ארצות הברית תוציא השבוע אזהרה לחברות אמריקניות מפני הסיכונים הגוברים לפעילות עסקית בהונג קונג, כך לפי שלושה גורמים המעורים בעניין, וזאת כאשר וושינגטון מבקשת להגביר את הלחץ על סין בטענה לדיכוי המרכז הפיננסי על ידי בייג'ינג.
נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: איי.אף.פי)
סיכונים אלה כוללים את היכולת של ממשלת סין לקבל גישה לנתונים של חברות זרות הפועלות בהונג קונג, לטענת הגורמים האמריקנים, והאזהרה תגיע בצורת ייעוץ עסקי.
האזהרה היא חלק מהמתיחות המבעבעת בין וושינגטון לבייג'ינג, שגואה בעקבות המאבק על רקע חוק הביטחון הלאומי שהחילה סין על הונג קונג, צעד נוסף ומכריע לחיסול האוטונומיה של הונג קונג. החוק, שעבר בשנה שעברה למרות ההפגנות המאסיביות בהונג קונג, מטשטש למעשה את הגבולות בין סין להונג קונג, בעוד האחרונה התנהלה כ"אזור מנהלי מיוחד" עם מערכת שלטון וכלכלה נפרדות מהרפובליקה הסינית מאז 1997.
אזהרת הייעוץ העסקי של ארצות הברית תבוא בעקבות החלטת ממשל טראמפ בשנה שעברה, להחזיר הרשאות סחר מיוחדות שהוענקו להונג קונג, מתוך הכרה ואמונה בהבטחתה של הרפובליקה הסינית ל"מידה גבוהה של אוטונומיה".
אך ממשל ביידן רואה מגמה שונה, יחד עם הפרות זכויות אדם רבות ברחבי סין בכלל ובשינג'יאנג בפרט. "ארצות הברית תמשיך לקדם לקיחת אחריות על מעשי הזוועה וההפרות האחרות של סין, וזאת באמצעות מאמץ ממשלתי ובתיאום הדוק עם המגזר הפרטי ובני בריתנו ושותפינו", אמר מזכיר המדינה, אנתוני בלינקן, בהצהרה לתקשורת.
בתגובה לדיווחים הללו, משרד החוץ הסיני הוציא הודעה כי הוא מתנגד למה שהוא מכנה 'התערבות ארצות הברית בענייני הונג קונג'. לטענת דובר המשרד, הונג קונג היא יותר יציבה עם חוק הביטחון.
כמו כן, סין גינתה את פנייתה של שרת האוצר האמריקנית, ג'נט לין, שבביקור בבריסל בתחילת השבוע היא דיברה על "הסדר הבינלאומי המבוסס על כללים" שנבנו לאחר מלחמת העולם השנייה, וציינה שלוש מדינות שלטענתה מפרות את הסדר הזה, ביניהן סין.
"ביחד, עלינו להתמודד עם איומים על עקרונות הפתיחות, התחרות ההוגנת, השקיפות והאחריות. האתגרים האלה כוללים שיטות כלכליות לא הוגנות בסין, התנהגות מזיקה והפרות של זכויות אדם, התעללויות מתמשכות במשטר לוקשנקו בבלארוס, והתנהגות מזיקה מתמשכת וגוברת של רוסיה", אמרה.
בתגובה, כאמור, בייג'ינג מסרה: "סין מגנה בחריפות ודוחה בתוקף את דברי שרת האוצר ילן".
כאמור, היחסים בין המדינות מתוחים כבר תקופה ארוכה ברקע נושאים כלכליים ומקור נגיף הקורונה, אך מאז נכנס ביידן לתפקיד בינואר הקשרים המשיכו להתדרדר. בעוד הנשיא האמריקני נפגש עם עמיתיו מרחבי אירופה, רוסיה, יפן, דרום קוריאה ועוד, הוא טרם נפגש עם הנשיא הסיני שי ג'ינפינג.
עם זאת, ביידן צפוי להשתתף ביום שישי בפגישה וירטואלית של פורום שיתוף הפעולה באסיה והפסיפיק, שבין חבריו נמנית סין. בהמשך החודש, כמו כן, סגנית מזכירת המדינה, וונדי שרמן, צפויה לנסוע לבייג'ינג. נוסף לכך, ביידן עשוי לפגוש את שי באופן אישי בסוף חודש אוקטובר בוועידה ברומא.