הגיבורה של ״אמונייט״, מרי אנינג, אותה מגלמת האחת והיחידה קייט וינסלט, היא פלאונטולוגית אשר פעלה במאה ה-19, ותרמה לא מעט לחקר המאובנים הימיים. לא יודעים הרבה על חייה האישיים, רק שהייתה גרה עם אמה, אספה מאובנים מגיל צעיר, חיה בעוני, ומתה בגיל 48 בלבד.
אנינג כמובן לא קיבלה הכרה בעודה בחיים, זאת בגלל הממסד המדעי של אותה התקופה אשר נשלט על ידי גברים מלאים אגו, שראו במרי דמות חריגה ומשונה. העלילה של ״אומנייט״ מתרחשת למעשה כמה שנים לפני מותה של הגיבורה.
החיים של השתיים לא פשוטים, ומתנהלים בצילם של עוני ובדידות. למרי היו עשרה אחים, כאשר רק היא ועוד אח אחד בלבד שרדו. דווקא אביה של מרי הוא זה שגילה לה את עולם המאובנים, אליו היא נספחה, ובו היא התאהבה.
במשך כל חייה אספה מרי מאובנים מסתוריים, בעיקר לאורך הים. אך בשלב מסוים, גם נושא הכלכלה מתחיל להעסיק אותה, והיא מתחילה למכור מאובנים לתיירים. תוך זמן קצר, ובעקבות הביקוש, מקימה מרי חנות קטנה ליד ביתה.
יום אחד, לאותה החנות מגיע רודריק מורצ'יסון יחד עם אשתו, שחולה במחלה סופנית. הוא משאיר אותה עם מרי, ויוצא למסע ארכיאולוגי. הסיבה שמרי מסכימה לכך היא שהוא משלם לה בתמורה לכך. אשתו של מורצ'יסון, שארלוט, היא אישה צעירה ודכאונית, וההתחלה של השתיים לא פשוטה.
ובכל זאת, אין למרי ברירה אלא לטפל בשארלוט. לבסוף, כשהיא מבריאה, מתפתח רומן בין השתיים. אותו רומן הופך להיות המניע המרכזי של העלילה, והוא מתרחש על רקע נופים עוצרי נשימה, האוקיינוס, וכמובן, מאובנים לרוב.
הסרט מבקש להציג את הרומן הנשי בין השתיים באופן רומנטי, עדין, כמעט חגיגי, וזו אולי נקודת החוזקה שלו, ומה שהופך אותה לכה ייחודי ביחס לסרטים דומים. בנוסף, אי אפשר שלא להזכיר את השחקניות, קייט וינסלט וסירשה רונאן שהופכות את הסרט הזה למוצלח ומרתק.
השתיים מצליחות לגלם הפכים מושלמים, אך כאלה שבסוף מתמזגים ומתאהבים. מרי, שבהתחלה היא חסרת סבלנות ורגישה, ושארלוט, שבהתחלה כי מלנכולית וכמעט בלתי נסבלת. אין ספק שהמשחק המפעים של שתי הכוכבות האלו, הופכות את ״אמונייט״, למה שהוא: סרט גאוני, סוחף וחשוב.