כמות התביעות הראשוניות שהוגשו ללשכות האבטלה ברחבי ארצות הברית עלתה באופן בלתי צפוי במהלך השבוע החולף - רמז לכך שתהליך ההתאוששות הכלכלית של המדינה עלול להיתקל במכשולים משמעותיים בחודשים הקרובים.
אילוסטרציה
דו"ח משרד העבודה שפורסם הבוקר (חמישי) מצביע על כך ש-373 אלף תביעות אבטלה ראשוניות (דהיינו, אנשים שפונים לקבלת סיוע כספי בפעם הראשונה) הוגשו בשבוע שעבר. לשם השוואה, לאחר השבוע הקודם (בו הוגשו כ-365 אלף תביעות ראשוניות) כלכלני וול סטריט ציפו שהנתון החדש יעמוד על כ-350 אלף 'בלבד'.
מספר התביעות המתמשכות (כלומר, מובטלים שפונים לקבלת סיוע מזה שבוע שני או יותר) ירד ב-145 אלף ועומד על 3.34 מיליון - הנתון הנמוך ביותר מאז מרץ 2020.
"אחת הסיבות המרכזיות שמובילות לירידה בכמות התביעות המתמשכות היא שמחצית מהמדינות ביטלו את הטבות האבטלה השבועיות", מסביר פיטר בוקצ'בר, כלכלן בכיר בקבוצת 'בליקלי', "אנחנו גם רואים שיש כמות גדולה של משרות פנויות, וחברות מצליחות לגייס יותר עובדים כיום מאשר לפני כמה חודשים".
כזכור, בשבוע שעבר פורסם דו"ח המשרות החודשי, ממנו עלה ש-850 אלף משרות נוספו למשק במהלך חודש יוני.
מדובר בזינוק חד לעומת חודש מאי, אז נוספו 583 אלף משרות למשק האמריקאי, ונתון גבוה לעומת התחזית של כלכלני וול סטריט, שציפו ל-706 אלף משרות חדשות. על אף הבשורה החיובית, דו"ח המשרות גם חשף כי שיעור האבטלה עלה קלות, מ-5.8% בחודש שעבר ל-5.9% כיום.
מחד, שיעור האבטלה ירד באופן משמעותי מאז שיא המשבר בחודש אפריל אשתקד, אז הנתון עמד על 14.8%, אך הוא עדיין רחוק מ-3.5% שבו רשם ערב משבר הקורונה. כמו כן, לפי ההערכות ישנן קרוב ל-7 מיליון משרות ש"נמחקו" מהמשק במשבר וטרם חזרו.
ולמרות זאת, נדמה שהסרת מגבלות הקורונה עשתה רק טוב לכלכלה האמריקאית. תעשיית המסעדות והברים רושמת התאוששות מרשימה, ויותר ויותר אנשים חוזרים לאירועי ספורט ויוצאים לחופשות.