המיליארדר האמריקני צ'רלי מונגר, סגן יו"ר ברקשייר הת'אווי, ושותפו מזה 60 שנים של וורן באפט, שיבח את המשטר הקומוניסטי של סין על שהשתיק את מייסד 'עליבאבא' ג'ק מא.
"הקומוניסטים עשו את הדבר הנכון", אמר מונגר על מה שעשה המשטר הסיני למא, בראיון ל-CNBC ב-29 ביוני.
מונגר, אמר כי המפלגה הקומוניסטית הסינית (המק"ס) "התקשרה לג'ק מא" ואמרה לו "אתה לא תעשה את זה, סוני", והצביע על כך שמיליארדר הטכנולוגיה הסיני מחפש "להשתכשך עם הבנקאות" ו"עשה כל מה שבא לו". "אני לא רוצה את כל המערכת הסינית, אבל בהחלט הייתי רוצה לקבל את החלק הכספי במדינה שלי", אמר מונגר.
JESUS FUCKING CHRIST.
— INVESTMENT HULK (@INVESTMENTSHULK) July 4, 2021
pic.twitter.com/39kvjeZucl
מא מתח ביקורת פומבית על התעשייה הפיננסית בסין באוקטובר אשתקד, כשאמר כי לבנקים סיניים יש "מנטליות של בית משכון" והוסיף כי למגזר הפיננסים הסיני "בעצם אין מערכת", לאחר שאמר את הדברים נעלם מא למספר חודשים לפני שהופיע בפומבי בשנית במהלך חודש ינואר.
בינתיים, המשטר הסיני פתח בחקירת הגבלים עסקיים נגד עליבאבא בדצמבר אשתקד, לפני שהטיל עליו קנס בסך 2.8 מיליארד דולר באפריל בגין טקטיקות אנטי-תחרותיות.
בתגובה לקנס הוציאה עליבאבא הצהרה לפיה החברה "מלאת הכרת תודה וכבוד" מכיוון שהיא "לא הייתה משיגה את צמיחתה ללא רגולציה ושירות ממשלתי תקין".
באפריל דרשו הרגולטורים הסיניים שקבוצת האפילייאט-פינטק של החברה תעבור ארגון מחדש, חמישה חודשים לאחר שהושעתה ההנפקה הראשונית (IPO) של החברה בשנחאי בשווי של 37 מיליארד דולר.
מונגר גם מתח ביקורת על כלכלת השוק החופשי בארה"ב.
הוא הסביר,
"כלכלת המיזם החופשי הנפלאה שלנו נותנת לכל האנשים המטורפים האלה ללכת לעודף הגס", בינתיים "המשטר הסיני" דורש בקרה כדי למנוע את הספקולציות.
בנוסף, מונגר שיבח את תגובת סין למגפת ה-COVID-19, באומרו כי כמדינה טוטליטרית, המשטר הסיני יכול "פשוט לסגור את המדינה למשך שישה שבועות".
"זה התגלה בדיוק כדבר הנכון לעשות. והם לא אפשרו שום מגע".
המשטר הסיני נקט בצעדים דרקוניים בכדי לעצור את התפשטות נגיף המק"ס, הפתוגן הגורם למחלה, לאחר שהסתירו את ההתפרצות על ידי השתקת רופאים.
צעדים אלה כללו איטום דלתות התושבים ואילוץ אנשים ליטול תרופות לא מוכחות נגד COVID-19.
בינואר, ארגון Human Rights Watch ביקר את הצעדים הדרקוניים הללו, וקרא למשטר הסיני להפסיק את מסעו נגד אנשים המבקשים תיקון בגין התעללויות הקשורות להתפרצות.
"הנרטיב של ממשלת סין לפיו ניצחה את 'המלחמה' ב-COVID-19 מותנה בהשתקת מי שמדבר על כישלונות בתגובת הפנדמיה של הממשלה והתעללות שבוצעו בתואנה של בלימת התפשטות הנגיף", אמר וואנג יקיו, חוקר סין ב-Human Rights Watch.
כמה אזרחים סינים הגישו תביעות נגד פקידי ממשל בווהאן, מוקד התפרצות נגיף המק"ס בשנה שעברה, בשל הטיפול הקשה בהם במהלך ההתפרצות.
מונגר היה גלוי לגבי הערצתו למשטר הסיני בחודשים האחרונים.
במהלך אסיפת בעלי מניות בחודש מאי, הוא שיבח את מנהיגי הקומוניזם הסיני על האופן שבו הם מאפשרים ל"עסקים לפרוח "וכי יש כיום "חבורה של מיליארדרים" בסין.
בפברואר הוא אמר בפגישה השנתית של דיילי ג'ורנל קורפ בלוס אנג'לס, שם הוא משמש כיו"ר, כי "החברות החזקות בעולם אינן באמריקה. אני חושב שחברות סיניות חזקות משלנו וצומחות מהר יותר".