המחסור בבתים המוצעים למכירה הוא אחד הגורמים העיקריים למשבר הדיור שפוקד את ארצות הברית מזה תקופה ארוכה, אך דו"ח חדש שפורסם השבוע נותן תקווה חדשה לרוכשים הפוטנציאליים.
אילוסטרציה (צילום: AP)
לפי אתר הנדל"ן המוביל Realtor.com, במהלך חודש יוני נרשמה עלייה במספר הבתים המוצעים למכירה, כ-5.5% בהשוואה ליוני אשתקד ו-10.9% בהשוואה לחודש מאי האחרון. אם לא די בכך, בעשר הערים הגדולות ביותר בארצות הברית נרשמה עלייה של לפחות 20% במספר הבתים שהוצעו למכירה.
מעבר לכך שעלייה זו תסייע ליותר ויותר משפחות למצוא בתים לרכישה, מומחים סבורים שמגמה זו תסייע לבלום את ההתייקרות ההיסטורית שנרשמה בחודשים האחרונים.
"למרות שעדיין יש מחסור עצום בבתים למכירה והמחירים שוב הגיעו לשיא חדש, דו"ח חודש יוני דווקא מראה שהרוכשים יכולים להיות אופטימיים", מסבירה ג'ורג' רטיו, כלכלן ב-Realtor. לדבריו, הזינוק במספר הבתים המוצעים למכירה הצליח להפתיע רבים, שכן בדרך כלל נתון זה יורד במהלך חודשי הקיץ.
עם זאת, רטיו מסביר שמגיפת הקורונה שינתה את המגמות בשוק הנדל"ן: "העלייה במספר הבתים שמוצעים למכירה מראה שבעלי הנכסים לא מהססים לנסות ולמכור את הבית בחודשי הקיץ, ולא נופתע אם המגמות הללו יימשכו אל תוך הסתיו".
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כידוע, משבר הדיור מורגש בצורה הקשה ביותר בערים הגדולות בארצות הברית, בעיקר בערי החוף כגון לוס אנג'לס, סן פרנסיסקו, ניו יורק ומיאמי.
בדרום קליפורניה, למשל, דו"ח שפורסם מוקדם יותר השנה הצביע על כך שמחירו החציוני של בית בששת המחוזות באזור (לוס אנג'לס, אורנג', ריברסייד, סן ברנרדינו, סן דייגו ו-וונטורה) עמד על 655 אלף דולר במהלך חודש אפריל.
מעבר לכך שמדובר בעלייה של 25 אלף דולר לעומת השיא הקודם - שנקבע רק בחודש מרץ האחרון - המחיר החציוני של בית באזור זינק בלא פחות מ-20.2% בהשוואה לחודש אפריל 2020. זוהי גם הפעם הראשונה שבה מחירי הבתים מתייקרים ביותר מעשרים אחוזים בתוך שנה מאז דצמבר 2013.
במהלך חודש אפריל נסגרו 25,857 עסקאות נדל"ן (נתון זה מתייחס אך ורק לבתי מגורים, לא לנדל"ן מסחרי) - זינוק בלתי נתפס של 86% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, אז נסגרו 13,889 עסקאות של מכירת בתים.
כאשר בוחנים את הנתונים בחלוקה לפי מחוזות, ניתן לראות בבירור שישנם פערים גדולים בין האזורים השונים. כך למשל, המחיר החציוני הגבוה ביותר נרשם במחוז אורנג' (872 אלף דולר, עלייה של 15.6%), וזאת בהשוואה למחוז סן ברנרדינו שבו המחיר החציוני של בית עמד על 436,500 דולר (אך בכל זאת מדובר בהתייקרות של 23.7%).
במחוז המאוכלס ביותר בארצות הברית - לוס אנג'לס - המחיר החציוני של בית עמד על 750 אלף דולר במהלך חודש אפריל - עלייה של 19%. במחוז ונטורה הסמוך הבתים מעט זולים יותר - 705 אלף דולר (התייקרות של 18.5%).
מגמות דומות נרשמו גם במחוזות ריברסייד (489,750 דולר, עלייה של 19.7%) וסן דייגו (700 אלף דולר, התייקרות של 17.8%).