התאוששות המניות, העלייה במחירי הדיור ועוד פקטורים כלכליים אחרים אשר "מנותקים לחלוטין" מהשפעת מגפת הקורונה על כלכלת העולם, הגדילו את מספר המיליונרים ברחבי העולם ב-5.2 מיליון בני אדם.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
מדוח של חברת 'קרדיט סוויס' השוויצרית, העוסקת בשירותים פיננסיים, למעלה מ-1% מהמבוגרים ברחבי העולם הפכו לראשונה למיליונרים בשנה הקודמת, והביא את מספר המיליונרים בעולם ל-56.1 מיליון איש. 'קרדיט סוויס' אמרו כי בעלי 'שווי נקי במיוחד' צמחו בכ-24%, שיעור העלייה הגבוה ביותר מאז שנת 2003. זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה שלמעלה מאחוז אחד מאוכלוסיית העולם הם מיליונרים, במונחים של דולר.
"ההשפעה החדה בטווח קצר" על השווקים העולמיים בעקבות מגפת הקורונה, התהפכה במידה רבה ביוני אשתקד, כך דיווח חבר שותף בחברה הפיננסית, אנתוני שורוקס, כלכלן מאוניברסיטת מנצ'סטר. "העושר העולמי לא רק שמר על יציבות לנוכח המהומה שחווינו, אלא למעשה גדל במהירות במחצית השנייה של השנה".
שורוקס ציין גם כי כשמחירי הנכסים יפסיקו לעלות, הדבר עשוי להביא לירידה בעושר העולמי – וזאת בהתחשב בכך שמגזרים אמידים פחות, עם פחות נכסים פיננסיים, לא חוו צמיחה. במקביל, 500 האנשים העשירים בעולם הוסיפו 1.8 טריליון דולר לשווי הנקי הקולקטיבי שלהם בשנת 2020, כך לפי דיווח בבלומברג.
חלק מגידול זה נובע בעקבות השגשוג הגובר של כלכלות מתפתחות במדינות כמו סין, לפי 'קרדיט סוויס', וכן מהתרחבות של מעמד הביניים בעולם המתפתח.
עם זאת, הצמיחה בעושר התרחשה בעיקר בארצות הברית ובאירופה, וגדל ב-12.4 טריליון דולר ו-9.2 טריליון דולר, בהתאמה. הצמיחה בסין הוסיפה עוד 4.2 טריליון דולר, ואזור אסיה-פסיפיק, מחוץ לסין והודו, הוסיפו עוד 4.7 טריליון דולר.
"העלייה באי שוויון בעושר לא נגרמה ככל הנראה מהמגפה עצמה, ולא מהשפועתיה הכלכליות הישירות, אלא הייתה תוצאה של פעולות שבוצעו למיתון השפעת המגפה, בעיקר ריביות נמוכות יותר", צויין בדוח.
שורוקס הוסיף כי עליית מחירי הנכסים לא שיקפה את האתגרים הכלכליים של המגפה. "יש סוג של ניתוק בין מה שקרה לכלכלות הרחבות יותר – שהיו בצרות קשות ונדרשו התערבות ממשלתית רבה, לבין מה שקרה לעושר הביתי, שנראה שהמשיך לצמוח כאילו דבר לא קרה".
לפי הדוח, העשירים ביותר לא הרוויחו כסף בגלל המגפה, אך מכיוון שהמניות וערכי הנכסים שלהם התחדשו, הם לא סבלו לכלכלית כמו אנשים אחרים, שלמשל איבדו את עבודתם. התאוששות המניות במחצית השנייה של 2020, פירושה הגדלת העושר "עבור גברים בגיל העמידה, ובאופן כלכלי לאנשים עשירים יותר".
"הניגוד בין מה שקרה לעושר הביתי, לבין המתרחש בכלכלה הרחבה יותר, לא יכול להיות חד יותר מזה", נכתב בדוח, שייחס זאת למדיניות התגובה של מדינות כלפי הנגיף. "הבדלי העושר בין מבוגרים גדלו בשנת 2020 בעולם כולו וברוב המדינות".