בנקסי פרץ אל תודעת הציבור אי שם בתחילת שנות התשעים, ודי מהר הפך להיות שם דבר בסצנת האמנות העולמית. היצירות שלו מקשטות את רחובות איטליה, לונדון, ועוד ערים ברחבי העולם כולו. האמנות של בנקסי בעלת אופי ביקורתי, בדגש על נושאים כמו קפיטליזם ותרבות הצריכה, כאשר הקו המנחה של ציוריו הוא שימוש בשבלונות, מה שמאפשר לו לצייר תוך זמן קצר, מבלי שיתפס.
אחת מהעבודות הידועות ביותר של בנקסי
אמן הקירות המפורסם דואג לשמור על זהותו חסויה, מה שמצליח להוסיף לכל הסיפור סקרנות ועניין, גם מחוץ לזירה המצומצמת של הסטריט ארט. עד כדי כך, שבשנת 2015 יצא סרט דוקו אודות האמן הנקרא ״בנקסי עושה את ניו יורק״. כיום, הוא נחשב לאמן גרפיטי פוליטי מוביל ובולט, ואף השתתף בתערוכות, הוציא ספרי אמנות, והציג מיצגים רבים ברחבי העולם.
למעשה, כבר יותר מעשור שבנקסי מציג תערוכות בכל העולם, כאשר המפורסמת והמשמעותית בניהן נקראת ״דיסמלנד״, אשר הוצגה בשנת 2015. בנקסי הקים פארק שעשועים בסגנון של דיסנילנד, אותו הוא מיקם בעיירה בריטית קטנה, והזמין אמנים שונים להציג לצידו. בין האמנים קיים גם ייצוג ישראלי: האמניות נטע הררי נבון, ורונית ברנגה.
כמה שנים לאחר מכן, הצליח בנקסי להגיע שוב לכותרות, כאשר טילטל את קהל המעריצים שלו ובכלל, את ממסד האמנות כאשר גרס באמצעות שלט רחוק את עבודתו ״ילדה עם בלון״ לאחר שנמכרה ביותר ממליון דולר במכירה פומבית.
בשונה מרוב העולם, שנת 2020 דווקא חייכה לאמן האלמוני בנקסי. רק השנה, שתי עבודות של האמן נמכרו ביותר מעשרה מיליון דולר. בנוסף, שמו של בנקסי עלה לכותרות השנה בעקבות שני אירועים. האחד, ספינת הסיוע שבבעלותו אשר נתקעה בזמן שהובילה מהגרים לאחר שהחליטו לעזוב את ארץ מולדתם בעקבות תנאי מחייה קשים. השני, יצירה חדשה של האמן, ציור של ילדה מתעטשת (כמובן, בהקשר מגפת הקורונה) אשר צייר על קיר ברחוב בעיר ההולדת שלו, בריסטול.
בסגר האחרון, חשף בנקסי כי בעקבות ההכרח להישאר בבית, צייר סדרה של ציורי חולדות בחדר האמבטיה שלו. את הסדרה האמן העלה לאינסטגרם, חמישה צילומים משעשעים, והוסיף את הכיתוב: ״אשתי שונאת שאני עובד מהבית״. בנוסף לכישרון, מסתמן כי לא חסר גם חוש הומור לאמן האלמוני.
ניתן למצוא בעבודות רבות של בנקסי את מוטיב החולדות, כאשר בעבודה זו הן נראות חסרות רסן לחלוטין, הן תלויות מהמנורה, מהתקרה, מזיזות את המראה, משפריצות משחת שיניים, מתרוצצות על גליל נייר טואלט ועוד.
בהחלט ניתן לומר כי על אף ההגבלות והסגר, בנקסי מצליח לעשות לימונדה מהלימון, וליצור אמנות גם בתנאים לא אופטימלים. ללא המרחב הפתוח, ההשראה הקיימת ברחובות, והחופש. וזה כשלעצמו, ראוי להערכה.
מומחים מהתחום אומרים כי התחזית לשנה הבאה עבור בנקסי היא אופטימית במיוחד, כאשר מסתמן כי היצירות של האמן רק יהפכו ליותר ויותר מבוקשות. למעשה, אוצרי אמנות ויודעי דבר אף מוסיפים כי בנקסי יכול להגיע למצב בו היצירות שלו יהיו יקרות יותר מאשר יצירותיו של פיקאסו. כך או אחרת, בכל הנוגע לבנקסי, כנראה שאין הפתעות.
יצירה של בנקסי