דיירים המתגוררים ליד מגרש גולף לעירייה: מי אחראי לנזק שנעשה למכוניות שלנו?
תושבי שכונה יוקרתית בסיל ביץ' (באורנג' קאונטי) סובלים מתופעת משחקי הכדור הסמוך לביתם, כבר כמה שנים, אך לטענתם לא נעשו ניסיונות לפתור את הבעיה. תושבים שמכוניותיהם נפגעו מהכדורים דרשו פיצוי כספי על ההשתתפות העצמית, הנהלת מגרש הגולף בכלל טוענת שמדובר באחריות של השחקן עצמו

מגרש הגולף "אולד ראנץ'" בסיל ביץ' (מחוז אורנג', קליפורניה) מעניק נופים יפים לתושבי שכונת קולג' פארק איסט, אך יש לו גם לא מעט חסרונות. אם תשאלו את תושבי האזור, הם בוודאי יסכימו עם הקביעה שהחיסרון הגדול ביותר הוא מקרים בהם כדור גולף עושה את דרכו מהמגרש ופוגע בבתים ובמכוניות.

הנזק למכונית של הילציק (צילום: דבורה הילציק)

זה בדיוק מה שקרה לדבורה הילציק בחודש נובמבר האחרון. היא יצאה מביתה והחלה בנסיעה כאשר לפתע התנגש עצם קטן בשמשת הרכב. "הייתי בשוק. חשבתי לעצמי, 'זה היה ירי? המנוע שלי התפוצץ?", היא שיחזרה וסיפרה ש"התגובה הראשונה שלי הייתה לבלום בחוזקה. מזל שהמכונית שהייתה מאחורי הצליחה לעקוף אותי". עם סדק גדול בשמשה ומגרש גולף מימינה, הילציק הצליחה לקשר בין שני הדברים.

היא שבה הביתה, התקשרה אל חברת הביטוח ואז הלכה למגרש הגולף כדי לשוחח עם מנהל המקום. לדבריה, המנהל אמר שהאחריות לנזק נמצאת בידי שחקן הגולף שחבט בכדור ולא בידי המגרש עצמו. מסתבר שהוא בכלל לא טועה, והחוק לרוב נוטה להאשים את מקור הנזק ולא הגוף שאחראי על המקום הפיזי.

הילציק תיארה לעצמה שמדובר במקרה של פעם במיליון, אך ככל שהיא שוחחה עם כך עם שכניה, היא הבינה שמדובר בתופעה. שלושה חודשים לאחר האירוע שלה, שכן אחר, ריצ'ר דה-אסה, נסע בסמוך למגרש הגולף כאשר כדור שנחבט פגע במכונית בעוצמה רבה. הוא מיד נכנס אל המגרש, שוחח עם המנהל ושמע את אותה תשובה: שחקן הגולף ולא המגרש הוא האחראי לנזק. דה-אסה החל להסתובב במגרש וניסה למצוא את האדם שאחראי על כך, אך ללא הצלחה: "ניסיתי אבל אף אחד לא הודה בזה", הוא שיחזר.

דה-אסה לא נכנע, ופנה לפני כחודש לעיריית סיל בית'. סגן מנהל העיר, פטריק גאייגוס, הגיע לפני כשבועיים לפגישה עם מנהל מגרש הגולף, פרנק הררה. "זו הפעם הראשונה שהעירייה שומעת על הבעיות האלה. מה שמדאיג אותנו זה הבטיחות של הנהגים, שכן כדור אחד יכול לגרום לתאונה קשה מאוד", הסביר גאייגוס. עוד אמר סגן מנהל העיר כי "מועדון הגולף מחפש אחר פתרונות משלו", למשל התקנה של רשת גבוהה יותר שתמנע מהכדורים לחרוג מגבולות המגרש. לדברי הנהלת מגרש הגולף, הם כלל לא היו מודעים לכמות האירועים הללו, למרות העובדה שתושבי האזור טוענים שמדובר בתופעה שנמשכת כבר כמה שנים. 

מסתבר שסוגיית התשלום תלויה בביטוח שבו אתם מחזיקים למכונית (או לבית). אם יש לכם ביטוח מקיף, סביר להניח שכדור גולף תועה יכוסה בדומה לקריסת עץ, או כל אירוע אחר שאינו בשליטת הנהג. אבל גם אם חברת הביטוח מכסה את העלויות, רוב המבוטחים יצטרכו לשלם במסגרת ההשתתפות העצמית. "בחלק מהמקרים, חברות הביטוח ישלמו לנהג ואז יתבעו את מגרש הגולף כדי לקבל פיצוי", מסביר רוברט פסמור, סגן נשיא אגודת Property Casualty Insures of America. עם זאת, פרסמור מזהיר ש"זה לא דבר פשוט כי חברת הביטוח חייבת להוכיח רשלנות מצד מגרש הגולף".

למרות שזה המצה הקיים בכל הנוגע לפיצוי כספי, יש הטוענים שמדובר במצב מגוחך. "אם מגרש גולף בנוי בצורה כזאת שבה הם מי שמשחק עלול להעיף כדורים על בתים ומכוניות, הנהלת המגרש חייבת לשאת באחריות המשפטית", מסביר מארק גרגרן, עורך דין ומרצה למשפטים באוניברסיטת קליפורניה-ברקלי. "זה לא בדיוק טיעון טוב להפיל את האחריות על השחקנים במידה ואין רשת גבוהה מספיק", הוא אמר.

בסופו של דבר, בשבוע שעבר קיבלה דבורה הילציק צ'ק בסך 250 דולר מהנהלת מגרש הגולף, סכום שיכסה את ההשתתפות העצמית שלה. "הם לא שכחו להוסיף מכתב שבו הם אמרו שהצ'ק זה 'מחווה של רצון טוב' ולא קבלת אחריות משפטית".

YOU MIGHT ALSO LIKE