הסכם שלום בקוריאה? לא אם זה תלוי בטראמפ
לפחות כרגע, נשיא ארה"ב מתנגד לבקשת צפון קוריאה לסיים את המלחמה ולנסח הסכם שלום עם קוריאה הדרומית ומבהיר כי ייעתר רק לאחר שצפון קוריאה תפורק מהנשק הגרעיני שלה. "אנו מאמינים שפירוק גרעיני חייב להתרחש לפני שנגיע לחלקים האחרים" נאמר בבית הלבן

צפון קוריאה ודרום קוריאה נמצאות במצב של מלחמה מאז 1953 ובצד הצפון קוריאני מאוד מעוניינים לסיים את המערכה ולהגיע להסכם שלום עם שכנתם אך מי שבולם זאת הוא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שרק בסוף אפריל צייץ בטוויטר קריאה לסיום המלחמה בקוריאה.


טראמפ ונשיא צפון קוריאה, קים ג'ון און (צילום: AP)


אז מה השתנה? טראמפ משתמש ברצון של צפון קוריאה לסיים אתה מלחמה כקלף מיקוח בניסיונו לפרק את קוריאה הצפונית מהנשק הגרעיני שלה. מייק פומפאו, מזכיר המדינה היה זה שהשיב בעבר על השאלה וטען כי קוריאה צריכה לוותר על כלי הנשק הגרעיניים שלה לפני שארה"ב תוכל להתייחס לבקשה שלה.

מייקל פוקס, סגן מזכיר המדינה לענייני מזרח אסיה והאזור הפאסיפי מנסה להסביר את הסיבה לכך שקוריאה הצפונית היא זו דווקא שמעוניינת כל כך בהשגת הסכם שלום עם שכנתה. פוקס טוען כי הכרזה על שלום תהווה ניצחון תעמולתי וגאו-פוליטי ותאפשר למנהיג הקוריאני, קים ג'ונג און לטעון כי שכנע את ארה"ב לזנוח את עמדתה ה"אימפריאליסטית" כלפי צפון קוריאה.


המנהיגים של המדינות היריבות במפגש ההיסטורי ביניהם בסוף אפריל השנה (צילום: רויטרס)


"צפון קוריאה רוצה במשך עשורים לדבר על הסכם שלום או שלטון של שלום שיסיים לגמרי את המלחמה" המשיך להסביר פוקס, "אז זה טבעי שזה עדיין בראש סדר העדיפויות שלהם". אינטרס נוסף של הצפון קוריאנים להשיג שלום עם דרום קוריאה עלול להיות פתיחה אופציה לירידתם חזרה לארה"ב של 28 אלף חיילים אמריקאים המוצבים בדרום קוריאה.

הת'ר ניוארט, דוברת מחלקת המדינה הדגישה שוב את דבריו של מייק פומפאו כאשר ענתה היום לשאלות עיתונאים בנושא: "אנו מאמינים שפירוק גרעיני חייב להתרחש לפני שנגיע לחלקים האחרים", כאשר הכתבים ביקשו הבהרה לגבי אותם חלקים ושאלו האם הכרזת שלום בקוריאה כלולה בהם, ניוארט השיבה בחיוב.


מלחמת קוריאה התרחשה בין השנים 1950-1953 ומאז ועד היום מוגדר מצב מלחמה בין המדינות (צילום: המארינס של ארה"ב)


כל אחד מהצדדים מושך לכיוון שלו ולמטרה שהוא רוצה להשיג וכחלק מהמאמצים של טראמפ להביא לפירוק צפון קוריאה מהגרעין, הוא דיבר אתמול דווקא עם נשיא דרום קוריאה, מון ג'יאה-אין, כך מסרו היום בבית הלבן שם מקווים כי ג'יאה אין יצליח להשפיע במשהו על מקבילו הצפון קוריאני בכל הקשור לעניין הגרעין.

בבית הלבן אמרו כי טראמפ דיבר עם ג'יאה-אין בין השאר על "הניסיונות החוזרים ונשנים להשיג פירוק ודאי וסופי של צפון קוריאה מגרעין, כפי שסוכם עם קים ג'ונג און". ג'יאה אין אמר לטראמפ כי שליח מיוחד מטעם דרום קוריאה יגיע היום לפיונגיאנג כדי לפגוש את נשיא צפון קוריאה ולדון איתו בעניין ובהמשך לכך ג'יאה-אין וטראמפ ייפגשו באסיפת האו"ם שתיערך מאוחר יותר החודש בניו יורק.


טראמפ ונשיא דרום קוריאה, מון ג'יאה אין (צילום: גטי אימג'ס)


השאלה האם זה נכון לתלות את השלום הקוריאני בפירוק הגרעיני של צפון היא שאלה שמומחים רבים מנסים לעלות עליה, כמו הארי קאזיאניס, מומחה לענייני צפון קוריאה מהמרכז לעניין לאומי, קבוצת דיון למדיניות זרה היושבת בוושינגטון. קאזיאניס אמר את דעתו אך גם הציג את שני צדי המתרס, זה מול זה: "עכשיו זה הזמן לתת להסכם השלום סיכוי, הכרזה על הסכם שלום בקוריאה תהיה צעד דיפלומטי חכם מצד ארה"ב. זה יבסס את אמון אמריקה במשא ומתן ויטיל את האחריות על צפון קוריאה להגיב בפירוק אמית של הגרעין. המאמץ לסיים את המלחמה בקוריאה עלול ללכת לשום מקום, או שהוא עשוי להיות צעד חשוב בדרך לפירוק גרעיני".


YOU MIGHT ALSO LIKE