הנשיא מסיר כפפות במאבק נגד "ערי המקלט" למהגרים בקליפורניה
מזהיר מפני "קיני פשיעה" המקבלים הגנה מכספי משלמי המסים, שיוקמו בעקבות הפסקת האכיפה ואילו הרשויות במדינה טוענות כי המאבק בשוהים הלא חוקיים, עלול לפגוע ברקמת היחסים עם קהיליות המהגרים, שאינן עברייניות או אלימות

הנשיא דונאלד טראמפ הודיע בשבוע החולף, כי הוא שוקל להוציא את אנשי יחידת אכיפת חוקי ההגירה והמכסים מקליפורניה, מהלך שבעקבותיו, המדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב, עלולה להפוך ל"קן של פשע", אם לא יהיו בה הסוכנים הפדרליים. לדבריו, קליפורניה היא מעוז דמוקרטי מסורתי שהעניק נצחון ברוב מוחץ במירוץ לנשיאות ב-2016 ו-"מתנהלת באופן כושל". הוא הצביע על כך, שהיא הפכה באופן מעורר סלידה לעיר מקלט "המגנה על הפושעים הנוראיים הללו", אמר והתכוון למהגרים הלא חוקיים. הערותיו של הנשיא היו הניסיון האחרון של ממשל הנשיא טראמפ להפעיל לחץ על "ערי מקלט" לשתף פעולה עם שלטונות ההגירה הפדרליים.

משרד המשפטים איים לדחות העברת מיליוני דולרים של תקציב פדרלי לקהילות המתנגדות לחקיקה, הדורשת שיתוף מידע בין רשויות וגורמי אכיפת החוק הפדרליים ומסרבות לשתף פעולה. החקיקה הזו היא מהלך מהותי של ממשל הנשיא טראמפ, לנקוט אמצעים חריפים על ערים ומדינות, המסרבות לסייע בכיפת חוקי ההגירה של ארה"ב. הודעתו של הנשיא  הושמעה בתום פגישה עם בכירים מקומיים וארציים במנגנוני הבטחון בבתי הספר. הוא אמר לתובע הכללי ג'ף סשנס ונוכחים נוספים, שהממשל סימן חברים בארגון הכנפיות האליםM13 , אך איננו זוכה לכל סיוע מצד מדינת קליפורניה, במאבק הזה.


מבצע אכיפת הגירה בלוס אנג'לס בחודש ינואר שעבר


"למען האמת, אם אקבל החלטה על הוצאת אנשי אכיפת החוק מקליפורניה, אתם תהפכו ל'קן של פשיעה' קשה, כזו שלא הכרתם עד כה בקליפורניה. כל מה שאני צריך לעשות הוא לומר: 'רשות אכיפת ההגירה והמכס ומשמר הגבול, השאירו את קליפורניה לבד', ואז תיראו מה תהיינה התוצאות, כשתוצפו בפשיעה. אתם עומדים בפני גל פשיעה כמוהו לא ניראה מעולם בהיסטוריה". הנשיא הוסיף: "אם אי פעם נמשוך מכאן את גופי אכיפת החוק ונאמר 'היי, בואו נשאיר את קליפורניה לבדה, שיחוו את זה בעצמם וינסו להתמודד עם זה לבדם' בתוך חודשיים ימים הם ישובו להתחנן בפנינו, שנחזיר את הכוחות. הם יתחננו ואתם יודעים מה, אני בהחלט חושב לעשות את זה."

דבריו של הנשיא, הושמעו בעיקר כלפי מנהיג מקומי מלוס אנג'לס, ששוקל ברצינות מתן סטאטוס והפיכת ערי המדינה ל"ערי מקלט" והמנהל מדיניות ארוכת זמן המתנגדת לשיתוף פעולה עם גורמי אכיפת חוקי ההגירה של הממשל. "אני בטוח שמשפחות ישנו טוב יותר בלילה, בידיעה שהאיום של נוכחות סוכני רשות ההגירה והמכסים בבתי הספר, בכנסיות ובמקומות העבודה, אינה קיימים עוד." אמר חבר מועצת העיר גיל קדילו. "אנשים לא אוהבים לחיות בפחד. קליפורניה הסתדרה מצויין בעצמה בכל הקשור באכיפת חוקי הגירה." אמר קדילו. "אנחנו מעדיפים להמשיך כך בדרך שלנו."


ערים מתנגדות

ערים רבות מתנגדות באופן גלוי למהלכי הממשל וישנם צווי מניעה ופעילות משפטית לא מבוטלת בשיקאגו, פילדלפיה וקליפורניה, לגבי השאלה האם הממשל חרג מסמכותו כשהוא מאיים באי העברת תקציבים ל"ערים סרבניות". משרד המשפטים האשים מדיניות של "ערי מקלט", ככזו התומכת ומעודדת פשע אלים והתארגנות של כנופיות וביקר קשות את מערכת המשפט המתנגדת למדיניות הממשל לאכיפת חוקי ההגירה.

בתחילת החודש  סגן מנהל רשות אכיפת חוקי ההגירה והמכסים, תומאס הומאן ביקר את הנהלות העיר לוס אנג'לס באומרו שהמדיניות המקומית מאלצת את הסוכנים הפדרליים להיכנס לקהילות ולבצע מעצרים, גם בקרב אנשים שמלכתחילה לא היתה כוונה לעצרם ועתה זה קורה, בשל החיכוכים המיותרים.



הביקורת הזו הושמעה לאחר שסוכנים פדרליים עצרו 212 איש וחילקו התראות לעסקים המעסיקים מהגרים לא חוקיים, במהלך מבצע בן 5 ימים בדרום קליפורניה. לדברי הומאן "ערי מקלט" כמו לוס אנג'לס מונעות מסוכני הרשות לעצור גורמים עבריניים בתחומי בתי כלא וגורמות הם לבצע מעצרים המוניים בקהילה, דבר המסכן את הציבור ואת הסוכנים.

המצדדים בשיטת "ערי המקלט, טוענים שיש בכך משום הגברת בטחון הציבור, באמצעות שיפור האמון בין גורמי אכיפת החוק וקהילות המהגרים וכי החוק והאכיפה מסיטים תקציבים ומאמץ ממגזרי פשיעה אחרים, חיוניים לא פחות, אם לא יותר. "האמון הזה בין הגורמים השונים הוא חיוני," אמר מפקד משטרת לוס אנג'לס צ'ארלי בק. "עשינו את הרושם הדרוש והטוב ביותר בכך שעצרנו וכלאנו עבריינים שהיו מעורבים בפשיעה אלימה ולא על ידי גירוש של התושבים, שהיו קרבן לפשיעה." אמר המפקד בתגובה לדברי הנשיא ביום חמישי. הוא זכה לתמיכה מקבוצות נוספות, שתומכות ברעיון ומתנגדות למדיניות הממשל.

"מחקרים הראו, שקהילות שהמגע שלהם עם סוכני הרשות מצומצם, הן בטוחות יותר. אדוני הנשיא, אנחנו מקדמים בברכה קליפורניה נטולת סוכנים של הרשות, אמרה ג'ני פאסקווארלה, מנהלת ארגון לזכויות מהגרים - ACLU of California. איגוד השוטרים של לוס אנג'לס אמר לעומת זאת, כי כל קיצוץ בכוח האכיפה של העיר והמדינה מסוכן לקהילה. "לוס אנג'לס סובלת מגל גובר של פשע אלים. נוכחות משטרתית עשויה לסייע מאוד. כל מהלך שיביא להקטנת הכוח הפדרלי והמשאבים שלו בקהילה שלנו, יעמיד בסכנה את חיי התושבים." נמסר בהודעה של ליגת ההגנה של משטרת לוס אנג'לס.


קשר של פשיעה?

בחודש נובמבר הגדיר הנשיא טראמפ כ"מעורר שאט נפש", כשחבר מושבעים בסאן פרנסיסקו זיכה גבר מכסיקני מכל אשמה, לאחר שרצח אישה במזח של העיר. מקרה שהעלה לכותרות ושם באור הזרקורים את מדיניות "ערי המקלט" השנויה במחלוקת.. הנאשם שטען כי ירה בשוגג, סולק מהמדינה לא פחות חמש פעמים בעבר והיה מבוקש בעבור גירוש שישי, בעת שביצע את הרצח. "לא פלא שתושבים בקהילות שלנו כועסים כל כך על ההגירה הלא חוקית." "צייץ" הנשיא, לאחר השמעת גזר הדין המזכה.

לפני ביצוע הירי סיים האיש לרצות תקופת מאסר בכלא פדרלי, בגין כניסה לא חוקית לארה"ב והוא הובל לבית הכלא של סאן פרנסיסקו בשל אשמה קודמת בת 20 שנה, בגין סחר במריחואנה. משרד השריף שחרר אותו, כמה ימים מאוחר יותר לאחר שנוקה מאשמת המריחואנה, זאת למרות דרישה מסוכני הגירה פדרליים להמשיך ולהחזיק אותו כלוא עד לגירוש.

האם הגירה לא חוקית לארה"ב מגבירה את הפשיעה, לעומת כזו המבצועת על ידי אמריקאים ילידים - או פחות - היא שאלה מהותית שנדונה בקרב מועמדים למישרת מושל קליפורניה השנה. חוקרים טוענים, שפושעים כמו חברי כנופיית MS13 מקבלים עונשים מהחמורים ביותר. בדיון באוניברסיטת קליפורניה, ראש העיר שעבר של לוס אנג'לס אנטוניו וילאראגוזה (דמוקרט) וחבר בית המחוקקים טראויס אלן (רפובליקאי מהאנטיגטון ביץ') התנצחו ביניהם לאחר שאלן אמר, שהוא יביא לשינוי המדיניות של "ערי מקלט" בקליפורניה, אם הוא ייבחר  למישרת המושל. "לא נוכל לסבול מצב, שבו אנשים שנמצאים כאן באופן לא חוקי, יבצעו פשעים, אך יהיו מוגנים על ידי כספי משלם המיסים." אמר אלן. וילאראגוזה מצידו השיב, כי "גם ילידים אמריקאים מבצעים פשעים, אף בהיקפים גדולים יותר מאלה של המהגרים." 

לאחר שאלן הביא כדוגמה את פרשת האישה שנרצחה בסאן-פרנסיסקו, על ידי אזרח מכסיקני שסולק וחזר באופן לא חוקי מספר פעמים, וילאראגוזה טען שאלן משתמש ב"מקרה בודד כאן ומקרה בודד אחר שם" ומתעלם ממחקרים, שקבעו שמהגרים מבצעים פחות פשעים מאלה המבוצעים על ידי ילידים אמריקאים.

ב-2017 לאחר שוילאראגוזה אמר בראון ברשת MSNBC שמהגרים לא רשומים הם בעלי סיכוי נמוך לביצוע פשעים, אתר הבודק נתונים בשם PolitiFact הגדיר את האמירה הזו "קרובה לאמת". האתר ציטט מחקר מחודש מארס 2017 שבוצע על ידי מכון ליברטריאן קאטו libertarian Cato Institute שהראה שלמהגרים לא חוקיים יש 44% פחות סיכויים להיכלא, מאשר אמריקאים ילידים. לדברי האתר, נידרשים מחקרים נוספים, אך הם ציינו שמחקרים הראו שבעוד שמהגרי דור ראשון מבצעים פחות פשעים, מהגרי דור שני מבצעים פשעים ברמה דומה למדי לזו של אמריקאים ילידים.

התמקדות הנשיא טראמפ בכנופייתMS13  גררה תגובה של פרופסור חוקר שהתנגד לקביעה שהמדיניות המקלה של קליפורניה מעודדת פשיעה של כנופיות מהגרים. רשויות אכיפת החוק מתמקדות במהגרים בודדים, או חברי כנופיות המעורבים בפשיעה החמורה ביותר, אמר צ'ארלס כץ, פרופסור בבית הספר לקרימינולוגיה וצדק פלילי באוניברסיטת אריזונה ודירקטור במרכז מניעת פשע ובטחון הקהילה השייכת למוסד, בדיון על MS13 שהתקיים ביום חמישי . MS13 היא רק כנופייה אחת מני רבות הפעילות בדרום קליפורניה וזרועות אכיפת החוק אינן יכולות להתמקד רק בה, מבלי להתייחס לאחרות. "בנוסף לכך שבקליפורניה יש רקורד של מדינה בעלת חוקים נוקשים למדי כלפי כנופיות המעורבות בירי והרג, בהשוואה למדינות אחרות ברחבי הארץ. המדינה משתמשת באמצעים רבים ולא מקלים." אמר כץ.

YOU MIGHT ALSO LIKE